nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens: Adviseur mag BSN wel verwerken, maar niet bewaren

Branche 2840

Wat mag een adviseur wel en niet doen met het burgerservicenummer? Niets als er geen wettelijke grondslag voor is, antwoordde het ministerie van Financiën begin juli. Veel adviseurs maakten daaruit op dat er zo een onwerkbare situatie ontstaat, omdat het BSN op talloze documenten vermeld wordt. Adfiz heeft in samenspraak met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daar getracht duidelijkheid in te verschaffen: verwerken mag wel, bewaren mag niet.

Autoriteit Persoonsgegevens: Adviseur mag BSN wel verwerken, maar niet bewaren

Op de website van Adfiz staat een verklaring over het verwerken en bewaren van het identificatienummer. Samengevat: verwerken (versturen) van het BSN mag alleen voor doeleinden die bij wet bepaald zijn. Een adviseur mag dus wel verwerken. Bewaren voor de eigen administratie mag echter niet, omdat voor het bewaren geen wettelijke noodzaak bestaat. “De AP benadrukt echter ook dat als de adviseur het BSN mag verwerken voor (de aanvraag van) een bepaald financieel product dit niet betekent dat hij het BSN voor andere doelen, zoals zijn eigen administratie mag gebruiken”, aldus de verklaring van Adfiz.

Zwart maken

Dan blijft de vraag over wat een adviseur moet met officiële akten en documenten die het binnenkrijgt van bijvoorbeeld geldverstrekkers. “Een aanbieder heeft ook geen wettelijke grondslag om het BSN op dergelijke documenten te vermelden”, zegt Joerie van Looij van Adfiz. Een aanbieder die het BSN meestuurt, handelt dus ook in strijd met de AVG. In dossiers moet het nummer zwart gemaakt worden.

Wat er exact bedoeld wordt met ‘eigen administratie’ en wat er zou moeten gebeuren met de talloze oudere dossiers waarin BSN’s voorkomen, daarover is Adfiz nog in contact met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reageer op dit artikel