nieuws

Aegon en Achmea over Vivat: Geen prioriteit

Branche 6712

Bij de presentatie van de kwartaal- en halfjaarcijfers hebben drie grote verzekeraars hun strategie voor de nabije toekomst ontrold. Een eventuele overname van Vivat lijkt daarbij nog niet direct een rol spelen. Deze week werd duidelijk dat de Chinese overheid de Nederlandse verzekeraar in de etalage heeft gezet.

Aegon en Achmea over Vivat: Geen prioriteit

Aegon wordt weliswaar genoemd als potentiële koper in de geruchtenstroom rondom Vivat, maar de Haagse verzekeraar lijkt zich hoofdzakelijk te focussen op kernactiviteiten. Ook de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in Tsjechië en Slowakije lijkt dat te bevestigen. De belangrijkste markt ligt bovendien sinds jaar en dag in de Verenigde Staten.

Behoorlijke oorlogskas

Aegon zegt desgevraagd momenteel geen grote overnames in de pijplijn te hebben. In potentie is er een behoorlijke oorlogskas opgebouwd om bedrijven aan te kopen, maar de holding heeft andere plannen met dat geld. Aegon heeft zich voorgenomen om € 700 mln van de overtollige € 1,9 mrd aan liquiditeiten in te zetten voor het afbouwen van de eigen schuldpositie.

‘In onze achtertuin’

Desalniettemin sluit de verzekeraar niet uit dat ze een poging waagt als een eenmalige kans als de aankoop van Vivat zich voordoet. “Als Vivat op de markt komt, zullen we daar natuurlijk naar kijken”, zegt Aegon CFO Matt Rider bij de presentatie van de halfjaarcijfers. “Het gebeurt in onze achtertuin, dus we gaan dat intern zeker onderzoeken. Maar het is nog veel te vroeg om daar nu al iets over te zeggen.”

NN wordt niet genoemd als mogelijke nieuwe moeder voor Vivat. Het bedrijf zit nog midden in de integratie van Delta Lloyd. Wel staat de verzekeraar open voor ‘koopjes’ getuige de overname van Aegon’s activiteiten in Tsjechië en Slowakije.

Meer efficiency

Achmea wordt evenmin genoemd als potentiële koper. Met het coöperatieve karakter van deze verzekeraar heeft dat volgens topman Van Duin niets te maken. “Het is primair een strategische afweging. In de meeste branches hebben wij een marktleidende positie. Om die reden is een overname voor ons niet noodzakelijk maar we volgen de ontwikkelingen wel op de voet.” Ten aanzien van de consolidatie in de verzekeringsmarkt stelt Van Duin “dat deze niet slecht hoeft te zijn”. “Het kan ook leiden tot meer efficiency en daar profiteert de klant van.”

Reageer op dit artikel