nieuws

Aegon betaalt bijna 100 miljoen euro boete in VS

Branche 903

Aegons dochteronderneming Transamerica betaalt de Amerikaanse beurswaakhond SEC 97,6 miljoen dollar boete. De schikking betreft de communicatie over slecht functionerende beleggingsmodellen voor vermogensbeheer. Nadat de verzekeraar meerdere ernstige fouten in de programma’s ontdekte, werd het gebruik ervan stopgezet zonder de investeerders correct te informeren. Aegon had vorig jaar al een voorziening genomen voor de verwachte boete van de SEC.

Aegon betaalt bijna 100 miljoen euro boete in VS

Volgens de toezichthouder was het beleggingsmodel ontwikkeld door een junior analist zonder ervaring in portfoliomanagement en zonder formele opleiding voor het ontwikkelen van investeringsmodellen. Uit interne emails blijkt dat Transamerica wist van de tekortkomingen in het beleggingsmodel, maar ondernam het geen actie om investeerders te waarschuwen. “We take the hit if he screws it up”, citeert persbureau Reuters een email.

Aegon heeft de fouten uiteindelijk erkend en gemeld bij de SEC. Twee managers bij Transamerica kregen persoonlijke boetes opgelegd van 65.000 en 25.000 dollar. Alle boetes worden terugbetaald aan de beleggers die in de Aegon-fondsen investeerden.

Reageer op dit artikel