nieuws

‘Werkloze uit financiële sector zit steeds vaker lang thuis’

Branche 2494

‘Werkloze uit financiële sector zit steeds vaker lang thuis’

Mensen die hun baan bij een bank of verzekeraar verliezen, doen er lang over een nieuwe werkgever te vinden. Slechts 27% vindt binnen een jaar weer werk. Gemiddeld over andere branches ligt dat op 63%.

Dat schrijft het Financieele Dagblad vanochtend op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In 2014 vond 38% van de ontslagen mensen in de financiële sector nog binnen een jaar een nieuwe baan. Twee jaar later is dat percentage gezakt naar 27%. Van de 50-plussers die op straat komen te staan, komt maar 10% weer aan de bak binnen twaalf maanden.

In vergelijking met andere sectoren blijft de financiële branche achter op het gebied van re-integratie. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, ligt dat niet aan de middelen bij banken en verzekeraars. Ze hebben mobiliteitscentra met grote budgetten. “Er wordt van alles aan gedaan om je inzetbaar te houden”, zegt hij tegen de krant.

Geluk elders beproeven

Volgens Witjes blijven werklozen uit de sector te lang hoop houden dat ze weer in hun oude beroep een baan kunnen vinden. Ze denken dat ze wel iets vinden, terwijl ze beter hun geluk elders kunnen beproeven. Door automatisering en digitalisering zijn de baankansen in de financiële sector enorm gedaald. “Sociale plannen waren traditioneel lang en meeslepend, terwijl mensen in mijn ervaring beter geholpen zijn wanneer ze meteen een nieuwe stap zetten”, zegt Martijn Sickenga van loopbaanbureau Right Management tegen het FD. “De kern van onze boodschap aan deelnemers is: de oplossing ligt niet in de wereld waar je vandaan komt.”

Reageer op dit artikel