nieuws

VIDEO. Arjan van Hessen: ‘Ga experimenteren met AI en word niet bang’

Branche 1045

VIDEO. Arjan van Hessen: ‘Ga experimenteren met AI en word niet bang’

“Denk goed na over hoe we AI (artificial intelligence) in de maatschappij gaan gebruiken, maar ga het wél gebruiken”, adviseerde Arjan van Hessen vorige maand tijdens am:innosurance in Eindhoven. In zijn lezing over AI ging de taal- en spraaktechnoloog in op de kansen van AI, maar ook op beperkingen en ethische dilemma’s. Zijn ‘college’ is nu hieronder integraal terug te kijken.

Van Hessen, taal- en spraaktechnoloog aan de universiteiten van Twente en Utrecht, besprak de laatste stand van zaken in het onderzoek op zijn vakgebied. “AI is een heel mooie techniek, maar weet wat je doet”, hield hij de zaal voor. Hij illustreerde zijn betoog met voorbeelden waaruit de gebreken van AI blijken. Zo kun je een zelfrijdende auto leren dat hij niet over een doorgetrokken streep mag, maar als een grapjas vervolgens een witte lijn om die auto spuit, komt het voertuig nooit meer van zijn plek.

Denk niet: het zal mijn tijd wel duren

“Denk er goed over na hoe je AI wilt toepassen, maar ga het alsjeblieft gebruiken”, luidde zijn advies aan de zaal. Volgens hem hoeven we niet te vrezen dat AI mensen overbodig maakt, maar we moeten wel ons werk erop aanpassen. “Deze technologie komt in sneltreinvaart de maatschappij en ook jullie bedrijven in. Ga ermee spelen. Ga met universiteiten of start-ups praten, ga kijken wat je samen kunt doen en word niet bang.  En als je denkt: het zal mijn tijd wel duren of je denkt de mens is toch beter, dan ga je het echt verliezen.”

 

Reageer op dit artikel