nieuws

Michael Mackaaij (MultiSafe): ‘Breed kantoor moet naar € 50 miljoen omzet’

Branche 4813

Michael Mackaaij (MultiSafe): ‘Breed kantoor moet naar € 50 miljoen omzet’

De overname van zijn adviesbedrijf door Sucsez Groep was volgens MultiSafe-directeur Michael Mackaaij onvermijdelijk. Zijn bedrijf was volgens hem financieel gezond, maar het lukte al een aantal jaar niet meer om autonoom te groeien. “Voor een generalistische partij schuift de grens van een gezonde omzet naar € 50 miljoen.”

“We zijn een breed, generalistisch kantoor met particuliere en zakelijke klanten. We hebben een beurs-, volmacht- en adviesbedrijf. Als je zo’n brede dienstverlening wilt aanbieden, is een omzet van € 7,3 miljoen te weinig”, reageert Mackaaij op de overname door Sucsez Groep.

Geen autonome groei

“We zijn financieel gezond, maar we hadden geen zicht op autonome groei”, vervolgt de MultiSafe-directeur. “Sinds 2014 zweeft de omzet ongewijzigd rond de € 7 miljoen. We moeten hard werken om dat voor elkaar te krijgen. Die groei heb je wel nodig. Je moet noodzakelijke investeringen doen in ICT en je moet je kennis op peil houden. We merken ook dat het moeilijk is goede mensen te trekken.”

Schaalvergroting of specialisatie

Volgens Mackaaij staan veel meer intermediairbedrijven voor de keuze: schaalvergroting of een niche opzoeken. Anders houd je het in een consoliderende branche niet vol. “Als je zoals wij meerdere takken van sport wilt beoefenen, moet je in elk van die takken voldoende grootte hebben.” Lang dacht Mackaaij dat € 7 miljoen omzet een mooie gezonde ondergrens was. “Maar dat blijkt niet meer genoeg. Ik denk dat je als generalistische partij naar de € 50 miljoen moet.”

Volmachtbeloning

De laatste overname is dan ook nog lang niet geweest, voorspelt hij. “Een aantal dingen valt op dit moment samen. De vergrijzing in de branche is een belangrijke drijver voor overnames. Daarnaast worden verzekeraars ook steeds grotere clubs. Waar ze eerder in overleg gingen over volmachtbeloning, zijn ze nu zo groot dat ze gewoon hun beleid opleggen. Alleen als je voldoende schaal hebt, kun je dat opvangen. Grootte heb je ook nodig om interessant te zijn voor andere, buitenlandse, partijen.”

Verne

Volgens Mackaaij azen momenteel een vijftal partijen op overnamekandidaten. Hij sprak met allemaal, maar kreeg bij Sucsez Groep het beste gevoel. “Een leuke, jonge club, die ook qua technische mogelijkheden het best aansluit bij MultiSafe.”

De economische overname vindt met terugwerkende kracht plaats per 1 januari 2018. Per maart 2019 verhuizen de medewerkers van MultiSafe in Huis ter Heide naar de Sucsez-vestiging in Leusden. Mackaaij blijft tot die tijd aan het bedrijf verbonden om de integratie te begeleiden. “Daarna stort ik me vol op mijn werk voor IT-bedrijf Verne, waar ik me meer met de IT-kant van verzekeren bezighoud.”

Reageer op dit artikel