nieuws

Centrale Bank Curacao plaatst Ennia direct onder curatele

Branche 1041

Centrale Bank Curacao plaatst Ennia direct onder curatele

De grootste verzekerings- en pensioenmaatschappij van Curacao en Sint Maarten Ennia is per direct onder curatele geplaatst. De Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS) vreest voor het voortbestaan van de instelling, schrijft het FD. Volgens de krant wil de Centrale Bank voorkomen dat de eigenaar Ennia nog verder financieel uitholt. Via de rechter werd de noodregeling toegepast.

De Centrale Bank betoogde in een spoedprocedure dat Ennia ‘een ernstig solvabiliteitstekort heeft dat alleen maar verder verslechtert.’ De bank had aanwijzingen dat de Iraans-Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary 100 miljoen dollar wilde opnemen van een effectenrekening bij Merril Lynch. Dat rechtvaardigt volgens de CBCS de vrees dat het geld wordt weggesluisd.

DNB noemde Ennia al eens ‘financieel en organisatorisch zwak.’ Uit het vonnis blijkt volgens het FD dat de financiële positie zelfs zeer onrustbarend is. 82 procent van de activa bestaat uit leningen en vorderingen op andere ondernemingen uit het conglomeraat van Ansary. De krant noemt het ‘vestzak-broekzak-beleggingen.’

Afhankelijkheid van Ennia

De verzekeraar is een van de grootste financiële instellingen op de eilandstaten. Ennia heeft momenteel 50 procent van de verzekeringsmarkt op Curacao in handen en zelfs 80 procent van de pensioenmarkt. CBCS wil via de noodregeling Ennia herstructureren om het bedrijf beter solvabel te maken.

Het OM deed vorig jaar oktober een inval op het hoofdkantoor van Ennia. De directeur van CBCS werd er toen van verdacht smeergeld te hebben aangenomen om bij Ennia weg te kijken in plaats van toezicht te houden.

Reageer op dit artikel