nieuws

‘Zorgplicht adviseur in gedrang door toepassing AVG door verzekeraars’

Branche 3900

‘Zorgplicht adviseur in gedrang door toepassing AVG door verzekeraars’

De Hypotheekshop roept toezichthouders Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) op snel duidelijkheid te geven over zorgplichtvragen door de AVG. Volgens de adviesketen botst het nieuwe privacybeleid in enkele gevallen met de wettelijke zorgplicht voor adviseurs.

In de maandmonitor van mei schrijft De Hypotheekshop dat adviseurs hun klanten in sommige gevallen niet tijdig kunnen wijzen op de gevolgen van wijzigingen. Dat komt volgens de adviesketen omdat geldverstrekkers en verzekeraars hun privacybeleid hebben aangepast aan de AVG. Iedereen doet dat echter op een andere manier. Volgens De Hypotheekshop zijn ook juristen er nog niet over uit hoe strikt de regels moeten worden geïnterpreteerd.

Persoon X

Als voorbeeld noemt De Hypotheekshop een verzekeraar die adviseurs niet meer standaard informeert over achterstanden in de premiebetaling van klanten. “Een andere aanbieder boekt doorlopende provisiebetalingen (verplicht bij schadeverzekeringen en persoonlijke leningen) voortaan door met als referentie ‘persoon X’ in plaats van met de klantnaam”, aldus het bericht in de maandmonitor. AVG-toepassing leidt zo tot overtredingen van de zorgplicht, vrezen adviseurs.

Burgerservicenummer

De keten wijst ook op de discussie over het gebruik van het burgerservicenummer door financieel adviseurs. De Contactgroep Automatisering drong er twee weken geleden bij het ministerie op aan dat er een wettelijke grondslag komt voor adviseurs om het BSN van klanten te gebruiken. Nu ontbreekt die toestemming, terwijl adviseurs in de praktijk vaak een BSN nodig hebben. Ze gebruiken die bij de aanvraag van een offerte voor een hypotheek of een ander complex product. Ook zit het burgerservicenummer vaak in documenten in hun archief. “Het zou goed zijn als de toezichthouders Autoriteit Persoonsgegevens en AFM op korte termijn meer duidelijkheid kunnen verschaffen”, aldus De Hypotheekshop. Die hoopt dat AP en AFM ook andere onzekerheden over de zorgplicht kunnen ophelderen.

Reageer op dit artikel