nieuws

Walta (De Goudse): ‘Toegang tot advies is beperkter geworden’

Branche 3486

Walta (De Goudse): ‘Toegang tot advies is beperkter geworden’

Het wegvallen van de kruissubsidiëring van advies vindt Bernardo Walta, commercieel directeur bij De Goudse, het voornaamste nadeel van het provisieverbod op complexe producten. Walta zegt dit in een interview op de site van het Verbond van Verzekeraars. Het verbod heeft volgens hem de toegang tot advies beperkt.

In het interview geeft Walta aan discussie over kostentransparantie maar beperkt interessant te vinden. “Als consument wil ik gewoon weten wat iets me kost. Hoe dat prijskaartje precies is opgebouwd, interesseert me niet zo. Wat kost het me onderaan de streep, daar gaat het mij om.”

‘Rol adviseur duidelijker’

Over de uitwerking van het provisieverbod voor complexe producten is hij echter niet onverdeeld negatief. Hij noemt het positief dat de rol van de adviseur duidelijker is geworden. “Maar er is ook een andere kant. Vroeger dachten mensen wel eens dat een advies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering gratis was. Een gesprek met een adviseur leidde immers ook wel eens niet tot een verzekering. Daar rekenden wij niks voor, want dat was solidariteit. De ene klant betaalde als het ware voor het gratis gesprek van een ander. Dat kan niet meer en daar maken wij ons wel eens zorgen over. De toegang tot de adviesmarkt is beperkter geworden.”

Actieve provisietransparantie

Anders dan het officiële Verbondsstandpunt is de Goudse, net als Nh1816, geen voorstander van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. De AFM kwam vorig najaar met een pleidooi hiervoor dat al snel werd ondersteund door het Verbond.

‘Genoeg keuzevrijheid’

Walta: “Wij zijn er geen voorstander van om dat nu in te voeren. Wij denken ook dat er in de schademarkt heel veel concurrentie is en genoeg keuzevrijheid voor de klant. De huidige wet om de markt te laten werken, is wat ons betreft voldoende. Maar uiteraard is elke verzekeraar er vrij in om het anders te doen. De wet verbiedt het niet, dus als je vanaf morgen de provisie wilt vermelden, dan kan dat. Ik gok er ook op dat de markt vanzelf wel zijn werk zal doen.”

Reageer op dit artikel