nieuws

CEO Joost Heideman kondigt vertrek aan bij Univé

Branche 5553

CEO Joost Heideman kondigt vertrek aan bij Univé

CEO Joost Heideman vertrekt aan het eind van dit kalenderjaar bij Univé. In een interview met am:web zegt hij toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Waar hij die gaat vinden, weet hij nog niet, maar hij lonkt naar de tech-sector. “Concurrentie komt vandaag de dag niet uit de financiële sector zelf.”

“Het einde van mijn eerste bestuurstermijn van 4 jaar komt in beeld, en dat is een goed evaluatiemoment”, zegt Heideman, die op 1 januari 2015 begon als bestuursvoorzitter van Coöperatie Univé. “Ik heb mezelf afgevraagd of ik nog een termijn van vier jaar wil. Ik heb hier met plezier gewerkt en mooie resultaten gehaald, maar ik hecht erg aan groei en zit vol ambitie. Nu wil ik weer een stap maken.”

Dat lijkt ongebruikelijk vroeg, vanwaar zo snel?
“Een bestuursperiode van 4 jaar is niet ongebruikelijk. De routine is misschien wel dat mensen zich herbenoembaar stellen. Na 4 jaar ben je niet klaar, maar dat ben je na 6 jaar ook niet. De wereld is zo dynamisch, wanneer is iets af? Nooit.”

Waar ga je hierna aan de slag?
“Dat weet ik nog niet. Ik heb bijna 25 jaar gewerkt in de financiële sector en ik heb ruime ervaring in het bestuur. Ik stel me open voor nieuwe kansen. Die kunnen ook van buiten de sector komen, als ze maar nauw verband houden met nieuwe technologische ontwikkelingen. De grootste concurrenten in de financiële sector zijn vandaag de dag niet de financiële instellingen zelf. Niet alleen in de financiële wereld, ook in de retail bijvoorbeeld, komt de concurrentie vooral van Google en andere techbedrijven.”

Wordt het een functie in de techsector?
“Dat zou zomaar kunnen.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt bereikt bij Univé?
“We hebben de Univé Formule inhoud gegeven. We zijn een complexe organisatie met veel regionale Univés. Er staat nu één formule, met één doel en één strategie, in plaats van allemaal individuele identiteiten. Het was een intensief traject maar het is wel gelukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

De organisatie staat, dus de klus is klaar? Een opvolger mag de nieuwe strategie gaan uitvoeren?
“We hebben al veel gerealiseerd onderweg. Met de uitvoering zijn we allang bezig. We hebben een betere merkpositie met een nieuw logo, de administratie is gemoderniseerd, het schadebedrijf is verbeterd. We zijn volop bezig met de strategie om risico’s te beperken in plaats van in verzekeren te denken. Er zijn nieuwe producten, nieuwe diensten. Dus het is zeker niet zo dat ik de uitvoering alleen aan een opvolger overlaat.”

Wat is je niet gelukt dat je graag voor elkaar had willen krijgen?
“Het is een uitdaging om het verandervermogen van de organisatie naar een hoger niveau te krijgen. Het gaat niet zozeer om technologie, maar bijvoorbeeld ook om de vraag hoe je multidisciplinaire teams vormt. Dat vraagt andere competenties van mensen. We hebben stappen gezet, we hebben veel gedaan om iedereen in de hoogste versnelling te krijgen, maar daar zijn zeker nog meer stappen te zetten.”

Sleuren en trekken

Dat is aan een opvolger voor Heideman, die overigens nog niet klaarstaat, zegt RvC-voorzitter Danny van der Eijk. Hij bevestigt de te maken veranderslag die Heideman benoemt. Van der Eijk: “Als leider moet je trekken en soms sleuren om de organisatie in beweging te krijgen. Dat vergt veel organisatorische vaardigheden. Je moet bovendien snel kunnen inspelen op trends”, schetst hij de competenties van een nieuwe CEO. “De belangrijkste uitdaging voor Univé is om in een samenleving in ontwikkeling je eigen verandertempo te verhogen.”

Hij zegt het aangekondigde vertrek van Heideman te betreuren, een poging hem over te halen zijn termijn te verlengen mocht niet baten. Ten koste van de continuïteit gaat het vertrek van de CEO niet, verwacht Van der Eijk. “We zullen een opvolger benoemen en we gaan ervan uit dat de ingezette koers bestendigd wordt. Voor een opvolger kijken we overal, ook buiten Univé. Het moet iemand zijn die zonder meer affiniteit heeft met de coöperatieve gedachte.”

Dat laatste onderschrijft ook Heideman zelf, als hij antwoord geeft op de vraag of hij een tip of waarschuwing heeft voor zijn opvolger. “Deze organisatie heeft een heel eigen historie die je moet kennen alvorens je besluiten neemt. Zeker in het begin moet je heel veel mensen spreken om alles goed te snappen, dat maakt je werk daarna makkelijker.”

 

Reageer op dit artikel