nieuws

Bijna 150 banen verdwijnen door samenvoeging De Friesland, FBTO Zorg en Zilveren Kruis

Branche 1287

Bijna 150 banen verdwijnen door samenvoeging De Friesland, FBTO Zorg en Zilveren Kruis

De samenvoeging van de Achmea-labels De Friesland, FBTO Zorg en Zilveren Kruis betekent voor bijna 150 medewerkers het einde van hun baan. De zorgverzekeraars verwachten door de fusie € 15 miljoen aan kosten te kunnen besparen.

De banen verdwijnen vooral bij de staffuncties, op de IT-afdelingen en bij Operations. Een deel kan worden opgevangen door natuurlijk verloop en het niet verlengen van uitzend- en inhuurcontracten. Medewerkers die hun baan verliezen, worden begeleid naar ander werk. Dat maakten de zorgverzekeraars woensdagmiddag aan het personeel bekend.

Banen uit Zwolle

Het netto-banenverlies bij De Friesland en FBTO Zorg is lager, doordat er ook 340 banen van Zilveren Kruis vanuit Zwolle naar Leeuwarden verhuizen. Niet alle medewerkers uit Zwolle willen meeverhuizen, waardoor vacatures ontstaan in Leeuwarden. “Dit biedt mogelijkheden voor medewerkers van De Friesland en FBTO Zorg waarvan de functie vervalt”, aldus directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis op de website van De Friesland.

Protest

De drie zorglabels van Achmea moeten in 2019 zijn samengevoegd in één zorgdivisie. De aanloop daarnaartoe verliep onrustig. Medewerkers van De Friesland protesteerden tegen het verlies van autonomie en uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om vast te stellen dat het besluit tot samenvoeging “in redelijkheid” tot stand is gekomen.

Reageer op dit artikel