nieuws

BHB Dullemond gaat twee jaar na fusie zelfstandig verder

Branche 524

BHB Dullemond gaat twee jaar na fusie zelfstandig verder

Accountants- en adviesorganisatie SVC Groep heeft haar minderheidsbelang in BHB Dullemond verkocht aan Edwin Bosma. Dat betekent dat zijn overnameadviesbureau volledig op eigen benen komt te staan. Door consolidatie in de markt hadden beide bedrijven steeds vaker te maken met dat klanten van de een ook een relatie hadden met de ander. Om conflicterende belangen te voorkomen, zijn de twee nu gesplitst.

Dullemond Bedrijfsadvies, onderdeel van de SVC Groep, en BHB fuseerden twee jaar geleden. Vanaf dat moment was er een gezamenlijk bedrijfsbureau. BHB Dullemond opereerde vanuit het pand van SVC in Leusden.

Conflicterende belangen

Die situatie bleek door verdergaande consolidatie in de verzekeringsmarkt niet langer houdbaar. SVC voert due diligence onderzoeken (boekenonderzoek) uit bij koop en verkoop van portefeuilles en bedrijven. Volgens Richard Meinders van SVC Groep krijgt hij steeds vaker te maken met bestaande klanten die een portefeuille of bedrijf kopen waarbij BHB Dullemond betrokken is als verkopend makelaar. “In die gevallen kunnen wij niet optreden in het due diligence onderzoek, omdat wij dan in een ‘conflict of interest’-situatie kunnen belanden.”

Onafhankelijke positie

Verkoop van het minderheidsbelang aan Edwin Bosma (foto) moet dat probleem oplossen. Bosma had al de meerderheid van de aandelen in bezit. “Het biedt ons de onafhankelijke positie die wij nodig hebben om onze klanten van dienst te kunnen zijn en het biedt Edwin de mogelijkheid om zelfstandig verder te bouwen aan BHB Dullemond”, aldus Meinders.

Het kantoor van Bosma groeide door de samenwerking met SVC naar zes medewerkers. Desondanks merkte ook hij dat de fusie beperkingen kende. “Klanten of potentiële klanten, die ook klant bij SVC zijn, vinden het soms niet prettig om op het kantoor van SVC te komen praten over de waarde of de verkoop van hun bedrijf. Zeker niet in de oriëntatiefase”, aldus Bosma.

BHB Dullemond verhuist dit weekend naar een eigen kantoor in Soest. Het overnameadviesbedrijf blijft wel samenwerken met SVC Groep, laten Meinders en Bosma weten. “Een belangrijk verschil is dat de rollen zuiver gescheiden zijn en het belang van onze wederzijdse klanten voorop staat.”

Consolidatie nog niet voorbij

Bosma voorspelde een halfjaar geleden in de am:top 100 intermediairbedrijven dat de consolidatieslag in de verzekeringssector nog niet voorbij is. “Als ik naar onze eigen opdrachten kijk, dan zitten er nog veel grote overnames aan te komen”, zei hij in een interview. Hij zag toen een contradictie in de verzekeringsmarkt. “Nederland groeit: er zijn de laatste tien jaar meer mensen en bedrijven, er is meer ruimte voor financieel advies, maar het aantal adviseurs neemt snel af. Dat blijkt uit onderzoek dat we samen met SVC hebben uitgevoerd. Dat zijn dus twee tegengestelde ontwikkelingen. Dat toont aan in welk tempo de ontwikkelingen gaan en dat geldt overigens niet alleen voor de verzekeringsmarkt.”

Reageer op dit artikel