nieuws

Baarnse moord blijft oud-eigenaar Conservatrix achtervolgen

Branche 8664

Zelfs nu levensverzekeraar Conservatrix niet meer als zelfstandige verzekeraar bestaat, blijft een geruchtmakende ‘jeugdzonde’ oud-eigenaar Ewout Henny achtervolgen. Televisieprogramma EenVandaag heeft de hand weten te leggen op een foto-album van de reconstructie van de moord die Ewout begin jaren 60 samen met zijn inmiddels overleden broer Boudewijn en een vriend pleegden op de 14-jarige Theo Mastwijk. De moord leidde tien jaar geleden tot de speelfilm Bloedbroeders. 

Baarnse moord blijft oud-eigenaar Conservatrix achtervolgen

In het bij EenVandaag opgedoken fotoalbum is een volledige reconstructie te zien van de moord die Nederland jarenlang bezighield. In het voorjaar van 1960 verdwijnt de 14-jarige Theo Mastwijk. Bij toeval wordt zijn lichaam in oktober 1961 gevonden als een metselaar werkzaamheden uitvoert aan de waterput in de tuin van de kapitale Baarnse villa Canton. Sinds jaar en dag het onderkomen van de familie Henny en hun bedrijf, levensverzekeraar Conservatrix.

Kleine diefstallen

Al snel blijkt dat de broers Boudewijn (toen  17) en Ewout (15) samen met hun vriend Hennie Werkhoven (16) achter de moord op Mastwijk zitten. Aanvankelijk hadden ze de jongen wekenlang op de zolder van de villa verborgen om te voorkomen dat kleine diefstallen aan het licht zouden komen, maar toen dit niet langer houdbaar leek besloten ze hem te vermoorden en het lichaam te verbergen op het landgoed.

Boudewijn ontsnapt

De zaak krijgt nog een bizarre wending als Boudewijn Henny daags na de ontdekking van het stoffelijk overschot van Mastwijk weet te ontsnappen tijdens een verhoor in november 1961. Twee dagen later, na een landelijke zoektocht, wordt de oudste van de twee bij de moord betrokken Henny-broers thuis weer opgehaald. Op 11 april 1963 worden Boudewijn Henny en Hennie Werkhoven tot 9 jaar cel en TBR veroordeeld. Ewout Henny komt er met 6 jaar en TBR vanaf.

Ongebluste kalk

In het opgedoken fotoalbum is te zien dat de elkaar tegensprekende verklaringen van Boudewijn Henny en Werkhoven zijn gereconstrueerd. Beiden jongens beschuldigden elkaar ervan Mastwijk met een mes te hebben vermoord nadat een poging om hem te wurgen mislukte. Waarover ze het eens waren in de reconstructie was de dumpplek van het ontzielde lichaam: de waterput. Door er -kort daarvoor gestolen- ongebluste kalk overheen te gooien had het complot van de broers Henny en hun toenmalige vriend altijd verborgen moeten blijven.

Paleisrevolutie na vrijlating

Nadat de adolescenten hun straf hebben uitgezeten belanden beide broers uiteindelijk in het familiebedrijf. Ewout krijgt in 1979 de leiding van het familiebedrijf nadat hij zijn broer Karel van de troon heeft gestoten. Hij haalt ook zijn broer Boudewijn, die na de gevangenisstraf  de wijk had genomen naar het toenmalige Rhodesië (nu Zambia), het bedrijf binnen. De paleisrevolutie bij Conservatrix leidde zelfs tot Kamervragen. Maar in een interview van AssurantieMagazine met Ewout Henny uit 2004, wordt de gruwelijke moord die vooraf ging aan de terugkeer van de Henny’s naar Huize Canton angstvallig als onderwerp gemeden.

Conservatrix verkocht

In mei 2017 valt het doek voor Conservatrix als het bedrijf op last van De Nederlandsche Bank voor €  1 wordt verkocht aan een Amerikaanse investeerder. Zeer tot ongenoegen van Ewout Henny. Diens bloedbroer Boudewijn overlijdt enkele maanden later op 74-jarige leeftijd. Uitvaartbedrijf Nuvema, dat ook gevestigd was in de villa, blijft buiten de gedwongen verkoop aan de Amerikanen.

Reageer op dit artikel