nieuws

Anti-examenclub vestigt hoop op nieuwe VVD’er in Commissie Financiën

Branche 1316

Anti-examenclub vestigt hoop op nieuwe VVD’er in Commissie Financiën
Roald van der Linde (links) en Michiel Zoet

Eerder deze maand heeft  een kleine delegatie van de ‘Vereniging Geen PE Examens meer’ een bezoek gebracht aan Tweede Kamerlid Roald van der Linde. Hij is, als vertegenwoordiger van de grootste regeringsfractie VVD, de opvolger van partijgenoot Aukje de Vries in de Vaste Commissie Financiën.

Voorzitter van de vereniging Michiel Zoet onderstreept het belang van de kennismaking met Van der Linde door hem en de leden Kees Westerdijk, Jelly Scholtens en Edwin Herdink, ook bekend als voorman van de Commissie Financiële Dienstverlening. “Roald van der Linde heeft de taak in de Vaste Commissie Financiën overgenomen van Aukje de Vries. Het was daarom belangrijk om dit gesprek met hem aan te gaan. Hierbij hebben wij het onderzoeksrapport ‘Van Keurslijf naar prikkel voor professionalisering van de financieel adviseur’ ook bij hem onder de aandacht kunnen brengen. (…) Daarbij hebben we vooral aangegeven of de professionaliteit nou echt beter wordt door iedere 3 jaar vakbekwaamheidsexamens te doen en dat vaak niet voor één vakbekwaamheidsdiploma maar voor vele adviseurs vaak meerdere vakbekwaamheidsdiploma’s. Is dit niet op een of andere manier anders in te richten?”

Geen aansluiting

Ook is er besproken dat er bijna geen leerling/student meer kiest voor de opleiding Bank- en Verzekeringswezen zowel op MBO als HBO niveau. “Dat is een zeer slechte ontwikkeling in onze branche”, aldus Zoet. “Leerlingen/studenten weten van te voren dat ze een diploma gaan halen waar ze feitelijk niets mee kunnen. Want het behalen van minimaal één of meer WFT diploma’s is door de vorige Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem uit de opleiding geschrapt. Oorzaak hiervan was dat er geen leerling/student het gewenste WFT diploma behaalde. Gevolg nu moeten zij na hun opleiding als nog deze diploma’s halen en weten ze dat ze dat iedere 3 jaar weer moeten doen. Er is dus totaal geen aansluiting meer met de branche. Geen leerling/student ziet dat zitten waardoor de opleiding zowel op MBO niveau als op HBO niveau bijna nergens meer wordt gegeven wegens te weinig animo.”

Deur staat op kier

Van der Linde heeft op zijn beurt de Vereniging Geen PE Examens meer’ verzocht om met een voorstel te komen, hoe zij denkt het vakbekwaamheidsniveau op peil te kunnen houden dan wel te kunnen waarborgen zonder dat daarvoor iedere 3 jaar examens afgelegd moeten worden. En hoe ervoor gezorgd kan worden dat er weer gekozen wordt voor de opleiding MBO / HBO Bank- en Verzekeringswezen. Zoet: “Dat is een hele uitdaging voor ons, maar wij hebben zo onze gedachten hierover en plannen hebben wij gereed liggen. De deur staat op een kier nu moeten wij doorpakken en wel met z’n allen.”

Reageer op dit artikel