nieuws

Amnesty geeft Allianz, Aegon en APG veeg uit de pan

Branche 746

Amnesty geeft Allianz, Aegon en APG veeg uit de pan

Verzekeraars Aegon en Allianz en pensioenuitvoerder APG reageren slap als bedrijven waarin ze beleggen betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dat oordeelt Amnesty op basis van onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht hoe verzekeraars reageerden op schendingen van de mensenrechten bij tien delfstofwinnende bedrijven. Van de zeven onderzochte partijen scoorde Allianz ‘zeer slecht’, APG ‘slecht’ en Aegon ‘ruim onvoldoende’. NN Group (voldoende), ASR (goed), Vivat (zeer goed) en Achmea (uitstekend) komen wel positief uit het onderzoek.

Niet transparant

Volgens Amnesty screent Allianz de bedrijven waarin het belegt niet specifiek op mensenrechtencriteria, waardoor bedrijven die mensenrechten schenden buiten beeld kunnen blijven. “Verder is Allianz niet transparant over de vraag of en zo ja hoe het concern deze bedrijven op de schendingen aanspreekt”, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer.

APG en Aegon onderzoeken schendingen van de mensenrechten mondjesmaat. In slechts weinig gevallen konden de pensioenuitvoerder en de verzekeraar aantonen actie te hebben genomen, meldt Amnesty.

Shell

Het onderzoek richtte zich onder andere op de activiteiten van Shell in Nigeria. APG en NN beleggen beide in de oliemaatschappij. Ook onderzochten ze allebei wat er misging bij de oliewinning in de Nigerdelta. “APG wilde echter geen openheid van zaken geven over de details van hun bemoeienis, terwijl NN Group wel liet zien welke doelen waren geformuleerd om Shell te bewegen haar verantwoordelijkheid te nemen”, legt de Eerlijke Verzekeringswijzer de verschillen in beoordelingen uit.

Reageer op dit artikel