nieuws

‘Veel AVG-functionarissen werken onverzekerd’

Branche 1052

Veel beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen kennen nog geen speciale AVG-dekking. Bedrijven doen er daarom goed aan te controleren of de Functionaris Gegevensbescherming die ze inhuren wel verzekerd is. Daarvoor waarschuwt assurantiekantoor Doorneweerd uit Naarden. Volgens het kantoor werken veel AVG-functionarissen straks onverzekerd.

‘Veel AVG-functionarissen werken onverzekerd’

Voor veel organisaties en bedrijven wordt het vanaf vrijdag verplicht een Functionaris Gegevensbescherming in huis te hebben. Dat schrijft de nieuwe privacywet AVG voor. De AVG-functionaris moet worden aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, ook als ze worden ingehuurd. Veel van die ‘externe’ functionarissen gaan echter onverzekerd aan het werk, waarschuwt Doorneweerd.

Geen dekking

Dat komt volgens het kantoor omdat veel bedrijven en functionarissen veronderstellen dat hun bestaande beroepsaansprakelijkheidsverzekering toereikend is. “Dat blijkt niet het geval. Deze specifieke werkzaamheden moeten immers gemeld worden bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar. De ervaring is dat het verzekeren van deze nieuwe activiteiten voor sommige verzekeraars reden is geen dekking af te geven op de bestaande of nieuwe beroepsaansprakelijkheidsverzekering”, aldus Doorneweerd.

Doorneweerd wijst erop dat er speciale beroepspolissen zijn die wel AVG-dekking bieden. Als een Functionaris Gegevensbescherming dan een fout maakt die tot schade leidt, is in ieder geval het juridisch verweer gedekt. In sommige gevallen kan ook het schadebedrag worden uitgekeerd. Op deze ‘AVG-polissen’ is vermogensschade vaak verzekerd. “Bedrijven en organisatie doen er dus verstandig aan te controleren bij hun Functionarissen Gegevensbescherming of zij wel correct verzekerd zijn”, aldus Doorneweerd.

Reageer op dit artikel