nieuws

‘Opnieuw vertraging voor betaalregels PSD2’

Branche 746

‘Opnieuw vertraging voor betaalregels PSD2’

Het invoeren van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 dreigt opnieuw uitgesteld te worden. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens de krant wordt de deadline na eerder uitstel wederom naar achteren geschoven.

De herziene Europese betaaldienstenrichtlijn PSD2 (Payment Services Directment II) had op 13 januari 2018 van kracht moeten zijn. Afgelopen najaar meldde toenmalig (demissionair) minister van Financiën al dat de implementatie van de wet pas in het voorjaar van 2018 zou zijn afgerond. PSD2 moet worden geïmplementeerd in de Wet op het financieel toezicht en in het Burgerlijk Wetboek.

Toezichtdiscussie

Volgens het FD is er echter een nieuwe kink in de kabel. Twee toezichthouders, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zijn het niet eens over wie moet toezien op naleving van PSD2. De AP zou volgens de krant meer zeggenschap willen, omdat aanbieders van betaaldiensten vanaf vrijdag ook moeten voldoen aan de Europese privacyrichtlijn AVG. Op naleving daarvan ziet de AP toe.

PSD2 stelt regels over vergunningverlening aan betaalinstellingen en introduceert onder meer twee nieuwe betaaldiensten, te weten de betaalinitiatiedienst en de rekeninginformatiedienst. Adviseurs zouden dankzij de nieuwe regels makkelijker toegang kunnen krijgen tot de financiële data van hun klanten. Voor fintechs wordt het bankenlandschap bovendien aantrekkelijker. De wet maakt het eenvoudiger nieuwe betaaldiensten te initiëren.

Zomerreces

Bronnen zeggen tegen het FD dat de kans klein is dat de nieuwe betaalrichtlijn nog voor het zomerreces is geïmplementeerd. Er ligt nog geen aangepast wetsvoorstel. Daarna moet zowel de Tweede als Eerste Kamer zich er nog over buigen. Over anderhalve maand begint het zomerreces.

Reageer op dit artikel