nieuws

Lakeman wil benoeming De Swaan bij ABN Amro tegenhouden om renteswapverleden

Branche 697

Lakeman wil benoeming De Swaan bij ABN Amro tegenhouden om renteswapverleden

Pieter Lakeman heeft de Kamercommissie van Financiën gevraagd de benoeming van Tom de Swaan als voorzitter van de raad van commissarissen bij ABN Amro te verhinderen. Volgens de financieel activist, tevens voorzitter van de Stichting Swapschade, heeft de bank onder verantwoordelijkheid van De Swaan duizenden ondeugdelijke renteswaps verkocht aan mkb-bedrijven.

De Swaan was van 1999 tot 2006 financieel directeur bij ABN Amro. Vorige week kondigde de bank een comeback aan. Hij is voorgedragen als opvolger van Olga Zoutendijk, de in februari plots opgestapte voorzitter van de raad van commissarissen.

Vertraging renteswapdossier

Lakeman noemt De Swaan in zijn brief “de minst in aanmerking komende kandidaat voor de functie van hoogste interne toezichthouder”. Hij houdt de voormalig CFO verantwoordelijk voor € 3 miljard schade door de verkoop van renteswaps aan mkb-ondernemers. “Swapschade vreest dat wanneer de voorgenomen benoeming van De Swaan doorgang vindt, dat tot verdere vertraging van de afwikkeling van het renteswapdossier zal leiden maar ziet de voorgenomen benoeming bovenal als affront jegens het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Lakeman.

Lakeman, bekend van zijn eerdere strijd tegen DSB, is voorzitter van de Stichting Swapschade. Die is namens tien mkb-bedrijven in een juridische strijd verwikkeld om een schadevergoeding los te krijgen voor de verkoop van renteswaps. ABN Amro zou klanten niet goed hebben voorgelicht over de risico’s van de verkochte financiële producten.

Tegen persbureau ANP laat een woordvoerder van de bank weten dat De Swaan is gekozen vanwege zijn voor zich sprekende kwaliteiten. Inhoudelijk wil ABN Amro niet reageren op Lakemans kritiek.

Reageer op dit artikel