nieuws

Kamerlid Nijboer vraagt opnieuw om strengere dataregels banken en verzekeraars

Branche 1406

De aankondiging van ABN Amro om klanten te gaan bestoken met advertenties in het online huishoudboekje van de bank, wekt de verontwaardiging bij Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). Hij stoft zijn anderhalf jaar geleden ingediende – en door de minister ter zijde gelegde – initiatiefwet af waarin hij pleit voor strengere dataregels voor de financiële sector.

Kamerlid Nijboer vraagt opnieuw om strengere dataregels banken en verzekeraars

Nijboer stelt Kamervragen naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw over de commerciële plannen van ABN Amro. Die bank gaat klanten advertenties tonen in het online huishoudboekje Grip. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van klantdata die in de app zetten waar ze geld aan uitgeven. Eerst gaat ABN Amro alleen eigen producten onder de aandacht brengen. De bank onderzoekt of ook andere bedrijven op termijn in de app kunnen adverteren, aldus de krant.

‘Volstrekt onwenselijk’

Het PvdA-Kamerlid wil van minister Wopke Hoekstra van Financiën weten of de advertenties alleen ‘goedbedoelde’ tips zijn om een negatief saldo te compenseren met spaargeld, of dat er ook persoonlijke leningen en hypotheken worden aangeboden. Hij noemt het “volstrekt onwenselijk” dat klantgegevens die verkregen zijn uit de nutsfunctie van banken worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. “Zeker als het advertenties van derden zijn”, schrijft hij.

Commercieel gebruik klantdata aan banden

Voor Nijboer is het ABN-plan reden om de initiatiefwet die hij anderhalf jaar geleden met partijgenoot Astrid Oosenbrug indiende opnieuw onder de aandacht te brengen. De twee politici betoogden destijds dat het commercieel gebruik van data van klanten door banken en verzekeraars aan banden moet worden gelegd.

Minister Wopke Hoekstra legde de initiatiefwet eerder dit jaar terzijde. Volgens de bewindsman zijn strengere dataregels voor de financiële sector onnodig en onwenselijk. Hoekstra liet weten dat de AVG voldoende basis biedt voor gegevensbescherming.

‘Lessen van de crisis vergeten’

Nijboer vraagt de minister nu of hij alsnog de initiatiefwet wil overnemen. “Deelt u de observatie dat banken de lessen van de crisis te lijken vergeten, en steeds minder aan hun klanten en de samenleving te lijken denken en deelt u de constatering dat de sector wel weer denkt aan het commercialiseren van privacygevoelige informatie en hogere beloningen?”, besluit hij zijn Kamervragen.

Reageer op dit artikel