nieuws

CPB: ‘Cyberstresstest voor banken geen overbodige luxe’

Branche 363

CPB: ‘Cyberstresstest voor banken geen overbodige luxe’

Europese cyberstresstesten voor banken kunnen bijdragen aan een betere cyberveiligheid. Dat schrijft het Centraal planbureau (CPB) in de vandaag gepubliceerde risicorapportage Financiële Markten 2018. Het adviesorgaan waarschuwt daarin ook voor risico’s van deregulering.

Volgens het CPB zou het geen overbodige luxe zijn om banken aan cyberstresstesten te onderwerpen. Verouderde IT-systemen bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars vergroten het risico op storingen en cyberaanvallen, aldus het planbureau. Afgelopen weekend nog werden Rabobank en ABN Amro getroffen door DDoS-aanvallen.

Staat IT-systemen onbekend

DNB is al bezig met het opzetten van cyberveiligheidstesten waarbij de toezichthouder banken gaat ‘hacken’. Ook vanuit Europa bestaat behoefte aan IT-gerelateerde stresstesten voor banken en fintechondernemingen. Het CPB wijst erop dat niet algemeen bekend is hoe het staat met de IT-systemen van Nederlandse banken. DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten hier samen op toezien.

Nieuwe systeemrisico’s

In de risicorapportage Financiële Markten 2018 wijst het CPB verder op de risico’s van een gebrek aan regulering. “Te weinig regulering of de recente deregulering van grote banken in de VS verhoogt de kans op financiële stabiliteitsproblemen in de toekomst”, aldus het adviesorgaan.

Aan de andere kant heeft strengere regulering ook nadelen, schetst het rapport. “Nederlandse banken moeten in de toekomst waarschijnlijk meer kapitaal aantrekken door afspraken in het Basel Comité. Dit vergroot de stabiliteit, maar kan ook tot duurdere kredietverlening leiden. Door strenge regulering van banken groeien wereldwijd ook de niet-bancaire kredietverleners (waaronder ‘schaduwbanken’), mede omdat deze onder andere – in de regel minder – toezicht staan. Ondanks recente inspanningen om beter zicht te krijgen op deze sector kunnen in deze hoek nog steeds nieuwe systeemrisico’s ontstaan.”

Chaotische Brexit

Een chaotische brexit zonder overeenstemming over wet- en regelgeving noemt het CPB het belangrijkste politieke risico voor de financiële markten. Ook het klimaatrisico schaart het adviesorgaan daaronder. Bij intensiever klimaatbeleid dan verwacht moeten verzekeraars en banken meer afschrijven op hun activa. Het grillige buitenlandbeleid van de VS en de recente politieke ontwikkelingen in Italië zijn andere factoren die de rust op de financiële markten kunnen verstoren.

Reageer op dit artikel