nieuws

800 banen Achmea verplaatst van Zwolle naar Apeldoorn en Leeuwarden

Branche 1494

800 banen Achmea verplaatst van Zwolle naar Apeldoorn en Leeuwarden

Door het eerder aangekondigde vertrek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis uit Zwolle, verhuist het werk van zo’n 830 medewerkers rond de zomer van 2019 naar Apeldoorn (480), Leeuwarden (340) en Leiden (10). Dit zijn drie kernlocaties van moederbedrijf Achmea.

Daarnaast is het voornemen dat in dezelfde periode ook De Friesland Zorgverzekeraar naar de Achmea-kernlocatie in Leeuwarden verhuist. In verband met deze verhuizingen wordt dit gebouw vanaf medio juni fors verbouwd en gebruiksklaar gemaakt. Zilveren Kruis gaat haar werkzaamheden concentreren op drie kernlocaties: Apeldoorn, Leeuwarden en Leiden. De sluiting van de locatie Zwolle en de verplaatsing van de banen vloeien daaruit voort. De ondernemingsraad van Zilveren Kruis heeft recent een positief advies gegeven. De komende tijd zal duidelijk worden hoeveel medewerkers precies meegaan naar de nieuwe locaties. Achmea streeft ernaar zoveel mogelijk medewerkers te behouden bij deze verhuizing.

Verhuizing De Friesland Zorgverzekeraar

De Friesland verhuist, onder voorbehoud van positief advies van haar OR, rond de zomer van 2019 van de Harlingertrekweg naar de Achmea-kernlocatie aan de Sophialaan in Leeuwarden. Deze optie is volgens Achmea de afgelopen periode uitgebreid onderzocht en haalbaar gebleken. Door de integratie van Zilveren Kruis en De Friesland (inclusief FBTO Zorg) komen medewerkers van deze zorgverzekeraars in één kantoor te werken.

Vrees

In november vorig jaar ondertekenden 400 medewerkers van De Friesland Zorgverzekering (DFZ) een petitie en werd er een maand later tijdens de lunch gedemonstreerd. Medewerkers vreesden voor hun baan en maakten zich zorgen over het verlies van autonomie wanneer Achmea de twee zorgdivisies samen zou voegen. Zij vreesden ook dat De Friesland Zorgverzekeraar zou worden gereduceerd tot een label binnen het Achmea-aanbod.

Verzoekschrift leidde tot opschorting

In december vorig jaar diende de ondernemingsraad van De Friesland een verzoekschrift in bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam waardoor de organisatorische samenvoeging tijdelijk werd opgeschort.

“Met de verplaatsing van 340 banen van Zwolle naar Leeuwarden wordt ruimschoots invulling gegeven aan de afspraken die eind vorig jaar zijn gemaakt tussen Achmea en De Friesland. Deze substantiële verplaatsing is een belangrijke economische impuls voor Leeuwarden en voor Friesland”, aldus Achmea.

Reageer op dit artikel