nieuws

Vivat: Iedereen 5% erbij, afscheid variabele beloning

Branche 2190

Het senior management en de overige cao-medewerkers van Vivat hoeven niet meer te rekenen op een variabele beloning. Op verzoek van de verzekeraar is deze looncomponent geschrapt in de nieuwe cao voor 2018 en 2019. Wel krijgen alle medewerkers er per 1 juli 2018 er 5% aan structurele loonsverhoging bij. 

Vivat: Iedereen 5% erbij, afscheid variabele beloning
Nederland, Amstelveen,03-03-2016 RvO, Vivat Foto: Maartje Geels/FirmaFoto

De vakbonden hebben na maandenlange onderhandeling ingestemd met het eindbod van Vivat, dat met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 ingaat. Het schrappen van de variabele beloning was daarbij volgens Vivat-CEO Ron van Oijen (foto) een essentieel onderdeel. “Als onderdeel van ons MVO-beleid hebben wij voorgesteld om de variabele beloning af te schaffen”, aldus Van Oijen.

‘Niet meer van deze tijd’

Hij vervolgt: “Wij vinden deze beloning niet meer van deze tijd. De prikkel om onze klanten beter te bedienen en om jezelf te ontwikkelen, komt naar onze mening uit andere zaken. Zoals nuttig werk, prettige collega’s en goede werkomstandigheden. Wij zijn een maatschappelijk verantwoorde verzekeraar, daar past een ander beloningssysteem bij. We zijn blij te merken dat de vakbonden en onze medewerkers zich daarin konden vinden.”

Transformatie van bedrijf

Alle medewerkers van Vivat ontvangen een structurele salarisverhoging van 5%. Van Oijen: “Onze medewerkers hebben tijdens de transformatie van ons bedrijf hard gewerkt om er een succes van te maken, om blijvend te innoveren. Wij willen hen bedanken met een substantiële verhoging van salaris- en salarisschalen, waarin we nadrukkelijk onze waardering voor onze werknemers willen laten blijken.”

Nieuw sociaal plan

Naast de nieuwe cao, is ook een nieuw sociaal plan, met een looptijd van twee jaar, onderdeel van de afspraken met de bonden.

Reageer op dit artikel