nieuws

Verdegaal: Leg zelf schadereserve aan en mijd nepvergelijkers

Branche 3103

Verdegaal: Leg zelf schadereserve aan en mijd nepvergelijkers

Consumenten kunnen honderden tot duizenden euro’s per jaar besparen door zich selectiever te verzekeren. Dit stelt financieel columniste Erica Verdegaal in een artikel in het Financieele Dagblad. Zelf een potje aanleggen is volgens haar vaak een goed alternatief en als je al kiest voor een verzekering kun je nepvergelijkers maar het beste mijden.

Onder de titel De grote polisschoonmaak verscheen eind vorige week een artikel van Verdegaal waarin ze consumenten tips geeft om in drie stappen hun vaak prijzige verzekeringspakket uit te dunnen. Verdegaal wijst op cijfers van het Verbond van Verzekeraars waaruit blijkt dat we jaarlijks zo’n € 9000 aan zorg-, schade- en levensverzekeringen besteden. En “wie het slim aanpakt”, kan daar volgens haar jaarlijks honderden tot mogelijk duizenden euro’s op besparen.

‘Ergste rampen onverzekerbaar’

Een grote polisschoonmaak begint volgens  haar met accepteren dat risico bij het leven hoort. “De ergste rampen zijn sowieso onverzekerbaar. Denk aan een ongeneeslijke ziekte, liefdesverdriet of het verlies van een kind. Verder kan je inkomen of vermogen (onverzekerd) dalen door een echtscheiding, vervroegd pensioen of een ziekte. (…)Of er kan een (onverzekerbare) oorlog uitbreken, waarin je je huis, vrouw en een been verliest. En ga zo maar door.”

Anders leven

Wie bewust weinig verzekeringen en garanties afsluit, gaat volgens  Verdegaal anders leven. “Je koopt kwaliteit, past beter op je spullen, geld en gezondheid, en bouwt zelf een reserve op in plaats van dik geld te betalen aan verzekeraars.”

Overbodige zekerheid

Wat betreft  die reserve schrijft de columniste: “Dat is een spaarrekening met een paar honderd tot enkele duizenden euro’s, waaruit je overzienbare schades zelf betaalt. Je kunt dat geld nu apart zetten of langzaam bijeensparen uit de premies die je bespaart door overbodige zekerheid te schrappen.”

Noodzakelijke verzekeringen

Ze erkent dat er noodzakelijke verzekeringen bestaan en noemt daarbij de verplichte basiszorgverzekering,  de opstalverzekering voor huiseigenaren, de aansprakelijkheids- en de inboedelverzekering voor iedereen die niet meer onder de gezinspolis van zijn ouders valt, en de verplichte WA-verzekering voor bezitters van een brommer of auto. “Ook een levensverzekering kan noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld omdat je hypotheekbank dat eist. En nou vooruit, een (doorlopende) reisverzekering mag ook, maar dek daarbij alleen de ziektekosten waarvan je zeker weet dat je zorgverzekering ze niet vergoedt, bijvoorbeeld omdat je gaat skiën of buiten Europa reist.”

Dubbele dekkingen

Maar voor  de rest zijn ver volgens haar een hoop onzinverzekeringen te koop. “Bescherm je bijvoorbeeld nooit tegen schade door één soort ziekte, één type gebeurtenis of aan één huishoudelijk artikel. De kans is levensgroot dat juist een ander onheil je treft. Voorbeelden van dit soort emotiepolissen zijn bril- en contactlenzenverzekeringen, smartphonepolissen, televisieverzekeringen, sneeuwverzekeringen, annuleringsverzekeringen, fietsverzekeringen, tandartsverzekeringen en levensverzekeringen voor kinderen. Die overzienbare of onwaarschijnlijke schadeposten betaal je gewoon uit je eigen rampenpot.” Ze waarschuwt daarnaast voor dubbele dekkingen door het afsluiten van verzekeringen voor onder meer pechhulp en rechtsbijstand.

ORV en AOV

Alleenstaanden laten zich daarnaast volgens haar nog al eens ten onrechte een overlijdensrisicoverzekering aanpraten. “Kapitaalkrachtige” ondernemers kunnen volgens Verdegaal die “dure arbeidsongeschiktheidspolis missen als kiespijn.”

Dat is prettig voor de uitvaartverzekeraar: want een overledene is per definitie geen ontevreden klant

Beperkte dekking uitvaartverzekering

De columniste berijdt ook haar stokpaardje weer: de beperkte dekking van uitvaartverzekering. “Maar liefst twee derde van de Nederlanders heeft zich er eentje laten aanpraten, en die zitten bijvoorbeeld vast aan een natura-sommenverzekering met – heel eng – ‘jaarlijks stijgende premies, te betalen tot je negentigste’. Dus levenslang! Of je waar krijgt voor je geld zal jij niet meemaken. Dat is prettig voor de uitvaartverzekeraar: want een overledene is per definitie geen ontevreden klant.”

Affiliate-vergoedingen

En als je dan toch een verzekering afsluit, loont het volgens Verdegaal vaak om gebruik te maken van vergelijkingssites. Wel wijst ze erop dat deze ook niet altijd volledig te vertrouwen zijn. “Vergelijkers zijn de pulsvissers van de verzekeringsbranche: ze lokken klanten in de hoop ze in hun sleepnetten te verstrikken. Dat komt doordat verzekeraars, banken en andere bedrijven vergelijkers riant belonen als ze een nieuwe cliënt voor hen vangen. Uitvaartverzekeraar Yarden betaalt bijvoorbeeld € 135 voor een nieuwe klant, toont de website van affiliate-bemiddelaar Daisycon. En een nieuwe autopolisklant levert snel zo’n € 50 op.”

Inferieure sites

Ook waarschuwt ze voor nepvergelijkers. Die  kun je volgens Verdegaal herkennen aan het beperkte aanbod. “Zijn dat hooguit tien verzekeringen, dan klopt er iets niet, want polissen zijn er in talloze soorten en maten. Het is ook verdacht als een website een lijst lage premies presenteert zonder je gegevens te vragen.” Ze noemt  123geldzaken.nl, vergelijk-inboedelverzekeringen.nl, rechtsbijstandverzekering.com of verzekeringenvergelijk.com  als voorbeelden van “inferieure sites.”

Gratis advies bij ORV

Ten slotte komt Verdegaal nog terug op de ORV. Die kan volgens haar goedkoper omdat de premies de afgelopen jaren tientallen procenten zijn gezakt. Indien mogelijk kun je volgens haar bij oversluiten een (dure) premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid laten vervallen. Ook de omzetting van een gelijkblijvende ORV naar een annuïtair of lineair pakt goedkoper uit. “En is je ORV verpakt in een spaar- of beleggingshypotheek, dan vraagt het oversluiten vaak een hersteladvies. Zo’n advies hoort gratis te zijn bij degene die de beleggingshypotheek ooit verkocht of bij wie de polis nu loopt.”

 

Reageer op dit artikel