nieuws

ING overweegt gang naar Hoge Raad om pandrechtuitspraak

Branche 675

ING legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank Gelderland over pandrecht op assurantieportefeuilles. De rechter bepaalde dat verpanding van die portefeuilles wettelijk gezien niet mogelijk is. De bank noemt die uitspraak “teleurstellend” en kondigt aan in beroep te gaan. Wellicht stapt ING zelfs rechtstreeks naar de Hoge Raad.

ING overweegt gang naar Hoge Raad om pandrechtuitspraak

ING dacht aanspraak te maken op een deel van de assurantieportefeuille van een failliet gegaan verzekeringskantoor. De bank meende pandrecht te hebben nadat een krediet van € 25.000 was verleend. De curator negeerde die verpanding echter en verkocht de portefeuille door. Volgens de rechter gebeurde dat rechtmatig, omdat er geen pandrecht mogelijk is op assurantieportefeuilles.

Teleurstellend

“ING vindt de uitspraak teleurstellend voor de financierbaarheid van assurantietussenpersonen. ING blijft van mening dat de assurantieportefeuille wel als onderpand voor financiering kan fungeren”, reageert een woordvoerder op de uitspraak. De bank gaat tegen de rechtbank in beroep en beraadt zich nog of dat een hoger beroep zal zijn of een cassatieberoep. In dat laatste geval oordeelt de Hoge Raad of de rechter de wet en overige rechtsregels juist heeft toegepast.

Bom onder portefeuilles

Vrijdag zei assurantiemakelaar Cicso Barão al tegen amweb dat ‘overnameland’ zit te wachten op zo’n uitspraak van de Hoge Raad. Pas dan is voor kredietverstrekkers en tussenpersonen klip en klaar of er pandrecht kan worden gevestigd op een assurantieportefeuille. Mocht de uitspraak van de rechtbank Gelderland standhouden, dan zou dat volgens Barão een bom leggen onder de financierbaarheid van een heleboel portefeuilles. Banken en verzekeraars zouden nauwelijks kredieten meer verstrekken en al verstrekte leningen zouden op slag waardeloos worden, aldus Barão.

Reageer op dit artikel