nieuws

FNV na nieuwe salarisrel: ‘Het oude graaien lijkt weer terug in de financiële wereld’

Branche 1462

Opnieuw kondigt een financiële dienstverlener aan de salarissen van haar bestuurders fors op te schroeven en opnieuw is Leiden in last. Dit maal is het het de kleine Bossche bank Van Lanschot Kempen dat een forse opslag voor onder meer CEO Karl Guha in gedachten heeft. Er is forse kritiek op de salarisverhoging op zich en de motivatie die ervoor wordt gebruikt.

FNV na nieuwe salarisrel: ‘Het oude graaien lijkt weer terug in de financiële wereld’

Uit stukken voor de aandeelhoudersvergadering blijkt dat Van Lanschot Bankiers het salaris van topman Karl Guha met 20% wil verhogen naar € 1,5 miljoen. De drie andere bestuurders van de bank gaan er zo’n 25% op vooruit en verdienen dan meer dan een miljoen euro per jaar.

Benchmark Willis Towers Watson

Ter motivatie gebruikt de bank voor vermogende klanten een benchmark die is opgesteld door adviesbedrijf Willis Towers Watson. Daaruit zou blijken dat de forse salarisverhoging nodig zou zijn omdat Guha c.s. veel minder verdienen dan hun collega’s bij andere banken en vergelijkbare bedrijven. Dat Van Lanschot Kempen in een “sterk concurrerende markt” opereert, wordt ook als motivatie gebruikt.

Vergelijking gaat mank

Van diverse kanten is kritiek op de stap. De vergelijking van het kleine Van Lanschot met branchegenoten als NN en ING of chipmachinefabrikant ASML zou mank gaan. Zo heeft de Bossche bank een balanstotaal van € 14,7 mrd, waar ING een balanstotaal heeft van € 846 mrd. Toen de laatste bank onlangs bekend maakt het salaris van CEO Ralph Hamers fors te willen verhogen  was het land te klein en trok de raad van commissarissen de verhoging al snel weer in.

‘Nieuwe deuk in imago’

Vakbond FNV Finance noemt de loonsverhoging aan de top van Van Lanschot Bankiers “een nieuwe deuk in het imago van de financiële sector”. Ger Klinkenberg, bestuurder FNV Finance: “Het oude graaien lijkt weer terug te zijn in de financiële wereld”, aldus bestuurder Ger Klinkenberg. “Maar ondanks de aantrekkende economie is het zwaar onderhandelen met de instellingen om te komen tot 2% voor de “gewone” medewerkers. De beloningsverhoudingen gaan steeds verder uit de pas lopen. Deze groeiende ongelijkheid moet aan banden worden gelegd.”

Topbeloningen in de sector

Komende donderdag presenteert FNV Finance de resultaten van het onderzoek naar topbeloningen bij banken en verzekeraars. In dit onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, peilt FNV Finance hoe het Nederlandse publiek én medewerkers uit de financiële sector aankijken tegen de topbeloningen in de financiële sector. Aanleiding hiervoor waren de aangekondige salarisverhogingen bij ING, ASR, NN Group en NIBC.

Reageer op dit artikel