nieuws

Dataschandaal treft nu ook verzekeraars, Menzis stopt met Facebook-functie

Branche 2434

Dataschandaal treft nu ook verzekeraars, Menzis stopt met Facebook-functie

Zorgverzekeraar Menzis meldde gisteravond onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder bevestigde woensdag berichtgeving hierover door de NOS.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de plug-in geplaatst is op websites van zorgverzekeraars. Behalve die van Menzis gaat het volgens de omroep om de sites van zorgverzekeraars CZ, ONVZ, Ohra. Ook het Diakonessenziekenhuis in Utrecht maakt er gebruik van.

18 van de 40 zorgverzekeraars

Zo kan het volgens de NOS gebeuren dat iemand bijvoorbeeld informatie zoekt over een soa-behandeling, depressie of plaswekker en dat die informatie terechtkomt bij Facebook. De pixels worden geplaatst om mensen gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. Achttien van de veertig zorgverzekeraars die de NOS onderzocht, gebruiken een zogenaamde tracking-pixel. Daarvan gebruiken er elf de plug-in op een pagina waarop medische informatie wordt getoond.

‘Incompetent of schaamteloos’

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom gaf gisteren tegenover het NOS aan niet blij te zijn: “Ik schrik hier toch wel van”, zo meldde directeur Hans de Zwart. Hij gaf ook aan dat er al meerdere keren dit soort schandalen zijn geweest en dat hij van websites beter had verwacht.” De Zwart gaf ook aan dat hij het ‘incompetent of schaamteloos’ vindt dat de makers van websites van zorgverzekeringen de trackers bewust inbouwen. Inmiddels heeft verzekeraar ONVZ ook gemeld te zijn gestopt met het gebruiken van de Facebook-pixel-plug-in.

Reageer op dit artikel