nieuws

‘Data verzekerden misbruikt voor Brexitcampagne’

Branche 511

‘Data verzekerden misbruikt voor Brexitcampagne’

De Britse campagnegroep Leave EU heeft klantdata van een verzekeringsbedrijf gebruikt om gerichte online advertenties te plaatsen in de aanloop naar het referendum over de Brexit in juni 2016. Dat beweert een voormalig medewerkster van het onder vuur liggende databedrijf Cambridge Analytica, die eerder deze week werd gehoord door een parlementaire onderzoekscommissie.

De spil in de vermeende privacyschending is Arron Banks. Hij is de oprichter en financier van Leave EU en tegelijk eigenaar van Eldon Insurance, gespecialiseerd in het bijstaan van verzekerden bij claims. Banks schakelde werknemers van zijn eigen bedrijf in om namens Leave EU klanten te bellen. Volgens Brittany Kaiser, voormalig medewerker van het onder vuur liggende databedrijf Cambridge Analytica, werden klantgegevens gebruikt om gerichte campagne-uitingen te plaatsen. Zowel Eldon Insurance als Leave EU ontkennen data te hebben gedeeld en doen de ontboezemingen af als “fake news”. Maar volgens Kaiser was het callcenter van het campagneteam gevestigd op het kantoor van Eldon Insurance in Bristol, dat ook een vergelijkingssite heeft onder de naam Go Skippy.

Data combineren

De klantgegevens zouden ook worden gecombineerd met lidmaatschapsdata van de eurosceptische partij Ukip, die op de burelen van Cambridge Analytica was beland. “Banks had ons gevraagd om een strategie te ontwikkelen waarbij we de gegevens van Leave.EU, Ukip and Eldon Insurance konden combineren”, aldus Kaiser, die zelf zou hebben gezien dat Eldon-personeel klanten belde in het kader van de campagne. “Het is mijn data”, zou Banks hebben gezegd. Doel was om te bepalen bij welke mensen de campagne-advertenties het meest zouden aanslaan.

Voor de werkzaamheden kreeg Ukip een rekening van 41.500 Britse pond gepresenteerd.

Bron: Mirror.co.uk

Reageer op dit artikel