nieuws

Cisco Barão: ‘Als pandrechtvonnis standhoudt, is dat bom onder veel portefeuilles’

Branche 2119

Cisco Barão: ‘Als pandrechtvonnis standhoudt, is dat bom onder veel portefeuilles’

Volgens assurantiemakelaar Cisco Barão hoopt heel overnameland op een uitspraak van de Hoge Raad over pandrecht op assurantieportefeuilles. Hij verwacht dat ING in beroep gaat tegen de recente uitspraak dat verpanding niet mogelijk is. “Mocht dat standhouden, dan plaatst dat een bom onder een heleboel portefeuilles”, aldus Barão.

De rechtbank Gelderland bepaalde afgelopen week dat ING geen aanspraak kan maken op de assurantieportefeuille van een failliet gegaan verzekeringskantoor. De bank had € 25.000 krediet verleend en was in de veronderstelling dat er een pandrecht was gevestigd op de portefeuille. De rechter oordeelde echter dat dat helemaal niet mogelijk is.

Begin van het einde

Een opmerkelijke uitspraak, reageert Cisco Barão, makelaar en taxateur in assurantieondernemingen. “Een paar jaar geleden heeft de rechtbank Roermond precies het tegenovergestelde gesteld. Ik had gehoopt dat dit een uitspraak van het hof was, maar dit is opnieuw een lagere rechtbank. Ik verwacht daarom dat dit ‘een’ uitspraak is, waar een volgende rechter weer anders kan oordelen. Iedereen in overname land zit te wachten op een uitspraak van de Hoge Raad. Dan hebben we voor eens en voor altijd duidelijkheid.”

Barão verwacht dat ING in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “Dit kunnen ze niet over hun kant laten gaan. Dat zou het begin van het einde zijn. De onzekerheid van portefeuilles staat op het spel.”

Vraag niet groot

De assurantiemakelaar verwacht dat als de lijn van de rechtbank-Gelderland wordt doorgetrokken, veel financiers – vaak verzekeraars – in problemen komen. En daarmee ook kantoren die in de toekomst financiering nodig hebben. “Financiers raken hun pandrecht kwijt. ING heeft gelijk dat dit heel gebruikelijk is in de bancaire wereld. Als pandrecht op assurantieportefeuilles niet mogelijk zou zijn, plaats dat een bom onder een heleboel portefeuilles.”

Volgens Baraõ zouden verzekeraars dan geen kredieten meer verstrekken en al verstrekte kredieten zouden van de een op de andere dag waardeloos worden. “Op dit moment is het niet zo urgent. In de huidige markt is de vraag naar financiering niet groot. Maar als de rente weer omhoog gaat, zullen assurantiekantoren weer voor krediet aankloppen bij verzekeraars.”

Reageer op dit artikel