nieuws

CFD en DFO ontwikkelen samen AVG-modules

Branche 6492

CFD en DFO ontwikkelen samen AVG-modules

De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) heeft samen met bureau DFO drie modules gemaakt die kleine en middelgrote intermediairs moeten helpen klaar te zijn voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Met het AVG-PraktijkPakket kunnen zij toetsen of ze voldoen aan de nieuwe privacywetgeving.

De eerste module is er een voor doe-het-zelvers. Intermediairs kunnen aan de hand van formulieren, checklists en voorbeeldteksten controleren welke organisatorische en technische maatregelen ze moeten nemen. Voor intermediairs die hun automatisering goed op orde hebben en met professionele leveranciers samenwerken is deze module volgens CFD voldoende om in de basis alles goed te regelen.

AVG-experts

Bij modules twee en drie schakelt CFD experts in van bureau DFO. Zij organiseren praktijksessies voor kleine groepen intermediairs die extra hulp nodig hebben bij de invulling van AVG in hun eigen bedrijf. In module twee gebeurt dat in groepsverband. In module drie komt een AVG-deskundige naar een kantoor toe om een concreet werkplan te maken. Ook helpt hij bij de uitvoering ervan. Module twee of drie kan alleen worden afgenomen als ook module één is gevolgd.

‘De gekste verhalen’

Volgens CFD-voorzitter Edwin Herdink hoeven adviseurs zich niet veel zorgen te maken over de AVG. ‘Commotie’ over de nieuwe privacyrichtlijn vindt hij nogal overdreven. “Je hoort de gekste verhalen over megaboetes, vage normen, Data Privacy Impact Assessment (DPIA), dataportabiliteit et cetera, maar in de kern gaat het gewoon over het zorgvuldig omgaan met de data van je klanten en het respecteren van hun privacy. De AVG verlangt van je dat je dit aantoonbaar hebt ingeregeld in je organisatie en controleerbaar beheert op basis van Europese normen. Dat vraagt niet zozeer om ingrijpende wijzigingen in je processen, maar veel meer om bewustwording hoe je met data omgaat en hoe je data afschermt tegen onbevoegden”, schrijft hij in de CFD-nieuwsbrief.

Reageer op dit artikel