nieuws

Verdediging in fraudezaak: ‘HDI had geen zeggenschap over Arubaanse portefeuille’

Branche 2133

Volgens de verdediging in de rechtszaak tegen drie oud-bestuurders van HDI heeft die verzekeraar nooit een Arubaanse portefeuille in de boeken gehad. De verzekeringsportefeuille behoorde toe aan intermediair Boogaard Assurantiën die er naar eigen zeggen mee mocht doen wat hij wilde. Dat argument bracht de advocaat van ex-topman Marco Mattke gisteren in, schrijft het FD.

Verdediging in fraudezaak: ‘HDI had geen zeggenschap over Arubaanse portefeuille’

Begin deze week eiste het Openbaar Ministerie 30 maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen Bert Schouten en Marco Mattke. De ex-topmannen van HDI Gerling zouden met frauduleus handelen hun werkgever hebben benadeeld. Marco’s vader Gerhard Mattke moet eerst psychisch worden onderzocht. De vraag is of hij in staat is terecht te staan.

Belangrijk onderdeel in de fraudezaak is de verkoop van een Arubaanse verzekeringsportefeuille van HDI aan Treston. Die portefeuille ging van de hand voor het symbolische bedrag van 1 Arubaanse florint. De topmannen hadden een meerderheidsbelang in Treston Insurance Company en profiteerden zo van de deal.

Geen zeggenschap

Volgens de verdediging was de betreffende portefeuille helemaal niet van HDI, zo schrijft Het Financieele Dagblad vanuit de rechtbank. De advocaat citeerde volgens die krant een verklaring van Jan Boogaard van Boogaard Assurantiën. De Arubaanse portefeuille zou van zijn bedrijf zijn geweest en niemand anders, ook HDI niet, zou er iets over te zeggen hebben. Volgens de verdediging van oud-bestuurder Mattke jr. stond de portefeuille voor nul euro in de boeken bij HDI.

De advocaat betoogde verder dat de oud-bestuurders niet kan worden verweten dat ze naast hun HDi-werkzaamheden ook privé actief waren in verzekeringsbedrijven als Treston. Dat ligt aan de verzekeraar, want die kende geen beleid tegen belangenverstrengeling. “De compliance bij HDI was een rommeltje”, citeert het FD.

Reageer op dit artikel