nieuws

Triple voor Bianca Tetteroo (Achmea): opnieuw invloedrijkste verzekeringsvrouw

Branche 8541

Triple voor Bianca Tetteroo (Achmea): opnieuw invloedrijkste verzekeringsvrouw

Achmea-bestuurder Bianca Tetteroo is voor het derde jaar op rij de lijstaanvoerder van topvrouwen in de verzekeringsbranche. Grootste stijger in de top 10 is haar Zilveren Kruis-collega Georgette Fijneman. De directievoorzitter van de Achmea-dochter klimt van 21 naar 3. Jeannette Veldsink is op de 19e plaats de invloedrijkste vrouw uit het intermediair. In de lijst van 2018 staan 33 nieuwkomers, onder andere doordat deze vijfde editie voor het eerst een top 75 is.

De am:top 75 met invloedrijkste vrouwen in de verzekeringsbranche werd donderdagmiddag gepresenteerd tijdens am:vrouwen in Den Haag. Bij de presentatie van de lijst van 2017 werd al geconstateerd dat de kansen voor het grijpen liggen. Bij het samenstellen van deze vijfde editie bleek dat die kansen ook worden gegrepen: het aantal invloedrijke vrouwen in de branche neemt hand over hand toe. Zodanig zelfs dat de lijst is uitgebreid tot 75 namen. Acht namen verdwenen uit de lijst, 33 zijn er nieuw.

Top 3

Bianca Tetteroo was in 2017 de eerste topvrouw uit de nog jonge geschiedenis van de lijst die haar koppositie wist te prolongeren. Dat kunststukje herhaalt de bestuurder van Achmea dit jaar. Karin Bergstein (ASR) behoudt haar tweede plaats.

Georgette Fijneman komt met een reuzensprong de top 10 binnen. Zij leidt sinds augustus de divisie Zilveren Kruis bij Achmea. Dat is geen bestuursfunctie – een criterium dat veel punten oplevert in de lijst – maar in die baan is ze wel verantwoordelijk voor het grootste zorgverzekeringslabel van Nederland, goed voor 3.000 fte en € 13 miljard premie.

Vertrouwen geven

Een hoge nieuwkomer in de lijst is Claire Dumas (14), de CEO van ABN Amro Hypotheken Groep, goed voor zo’n 20% van alle hypotheken in Nederland. Dumas vindt dat het in de hypotheekwereld nog slecht is gesteld met het aantal vrouwen in topfuncties. “Een lijst kan helpen om talentvolle vrouwen vertrouwen te geven dat het kan”, zegt ze in am:magazine. “Tegelijk zie je met de lijst bij welke bedrijven al veel vrouwen in de top zitten. Dat zegt vaak ook iets over de cultuur.”

Jeannette Veldsink

Voor het eerst is bij de am:top 75 een apart overzicht met de tien invloedrijkste vrouwen uit het intermediair opgenomen. Deze top 10 wordt aangevoerd door Jeannette Veldsink. De aandeelhouder en het directielid van de Veldsink Groep klimt van plek 28 naar 19 in de toplijst. De nummers twee en drie van het intermediair zijn Bibi de Vries (25, Willis Towers Watson) en Heleen de Heer (28, Zicht).

De eerste 10

De complete am:top 75 powervrouwen lees je in nummer 39 van am:magazine. Vrijdag valt ie op de mat, hier publiceren we alvast de eerste tien:

 1. (1) Bianca Tetteroo (1969)
  Lid van de raad van bestuur van Achmea
 2. (2) Karin Bergstein (1967)
  Lid van de raad van bestuur van ASR
 3. (21) Georgette Fijneman (1966)
  Directievoorzitter van Zilveren Kruis
 4. (3) Dorothee van Vredenburch (1964)
  Bestuurslid NN Group
 5. (4) Wendy de Ruiter-Lörx (1973)
  Lid van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen
 6. (5) Merel van Vroonhoven (1968)
  Bestuursvoorzitter van de AFM
 7. (6) Chantal Vergouw (1976)
  Directievoorzitter Interpolis
 8. (8) Xiao Wei Wu (Charlene) (1980)
  Lid van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen
 9. (9) Miranda Hendriks (1969)
  Lid van de raad van bestuur van Univé
 10. (11) Ellen Peper (1964)
  Lid van de raad van bestuur van Univé
Reageer op dit artikel