nieuws

Sekswerker hoeft niet op dekking te rekenen

Branche 2692

Het openen van een bankrekening of het afsluiten van een verzekering is nog altijd lastig voor mannen en vrouwen die in de prostitutie werken. Dit blijkt uit een publicatie op journalistiek Platform One World. Wel zijn er inmiddels kleine coöperaties die verzekeringen aanbieden voor sekswerkers.

Sekswerker hoeft niet op dekking te rekenen

 

Onder de noemer Harlot, een Engels scheldwoord voor prostituee, bericht One World over de discriminatie waar sekswerkers op stuiten als ze hun financiële zaken willen regelen. Zo speelde ASN Bank onlangs de hoofdrol in een Twitterruzie over het al dan niet weigeren van een bankrekening aan sekswerkers.

‘Slachtoffers van dwang’

Nadat een medewerker eerst aangaf dat de bank dit niet deed omdat het zou gaan om “slachtoffers van dwang”, werd de verklaring vervolgens dat het voor sekswerkers lastig was om klant te worden omdat ze contant geld accepteren. Een communicatiemedewerker van ASN Bank kwam daar vervolgens snel over heen door in een reeks tweets  te verkondigen dat de Volksbank-dochter juist geen sekswerkers weigert.

Eenzelfde blokkade

Harlot wijst ook op eerdere openlijke weigeringen van sekswerkergroepen door banken. Zo weigerde Triodos Bank in 2015 PROUD, de Nederlandse belangenvereniging voor sekswerkers als klant, nadat Rabobank (2010) en ING (2001) eerder al eenzelfde blokkade hadden opgeworpen. Verder worden sekswerkers en hun bedrijven volgens Harlot vrijwel altijd afgewezen voor bankproducten zoals een zakelijke rekening, een lening of hypotheek.

‘Bedankt voor uw interesse’

Niet alleen banken maar ook betalingsverwerkers en verzekeraars zouden sekswerkers discrimineren.  PROUD verrichtte in 2016 een verkennend onderzoek naar verzekeraars genaamd ‘Bedankt voor uw interesse’. Beleidsmakers gaven aan geen cases te kennen van sekswerkers die geen verzekering af konden sluiten.

Geen advies

Een rondvraag door een PROUD-lid onder zeven verzekeraars voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering leerde iets anders. Vier van de verzekeraars wezen de sekswerker expliciet af op basis van diens beroep. Twee verzekeraars gaven aan geen advies te kunnen geven. Een verzekeraar gaf geen reactie.

Eigen initiatief

In reactie op de structurele discriminatie door banken en verzekeraars, nemen sommige sekswerkers zelf de touwtjes in handen. Zo richtten in 1995 sekswerkers in Kolkata, India, de Usha Cooperative op, een bank voor en door sekswerkers. In Nederland zijn al zo’n tien jaar kleine coöperaties actief die verzekeringen bieden voor sekswerkers, maar deze initiatieven kunnen er volgens Harlot zeker van zijn constant in conflict te zijn met de Belastingdienst. “De Belastingdienst is bovenmatig wantrouwend naar sekswerkers en hun bedrijven.”

 

Reageer op dit artikel