nieuws

Nieuwe cyber-branchevereniging moet ‘cowboys’ weren

Branche 1162

Een nieuwe branchevereniging voor cyberbeveiligers, met de naam Cyberveilig Nederland, moet de ‘cowboys’ in de markt weren, zo vertelt Petra Oldengarm vandaag in het FD. Oldengarm gaat de vereniging leiden.

Nieuwe cyber-branchevereniging moet ‘cowboys’ weren

Het initiatief komt vanuit acht Nederlandse cybersecuritybedrijven. Vandaag wordt de vereniging officieel gelanceerd. De initiatiefnemers leggen de focus op het ontwerpen van een gedragscode en keurmerk voor de sector. De grondleggers bestaan onder andere uit Fox-IT, Northwave, Hoffmann Bedrijfsrecherche (waar Oldengarm tot voor kort werkte als director Cybersecurity), en QSight IT, dat onlangs is overgenomen door KPN.

Meer transparantie nodig

Volgens Oldengarm is er meer transparantie nodig in de sector. “Als bijvoorbeeld een klant een penetratietest wil kopen, dan verschillen de kosten tussen aanbieders van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Maar bij de een krijg je een kwetsbaarheidsscan en bij de ander een echte penetratietest. Als we als branche over dat soort zaken afspraken maken, dan krijgt de klant meer duidelijkheid”, zo vertelt ze tegenover het FD.

Gesprekspartner overheid

De vereniging heeft zich ook het doel gesteld gesprekspartner voor de overheid te zijn. Oldengarm: “Er wordt bij de overheid veel gesproken over cyberweerbaarheid, maar er is nu geen enkele club in die discussies betrokken die onze sector exclusief vertegenwoordigt. We willen bijvoorbeeld meepraten in discussies over wetgeving”.

Imago van Nederland

Oldengarm wil ook meer aandacht voor de positieve kanten van cyberbeveiliging. “Als Nederlandse bedrijven en organisaties zich goed weerbaar maken, dan is dat ook goed voor het imago van Nederland als kenniseconomie”.

Keurmerk cyberrisico’s verzekeringsbranche

Vanuit de verzekeringssector wordt ook nagedacht over een cyberkeurmerk. Het Verbond van Verzekeraars stuurt sinds september vorig jaar aan op een keurmerk cyberrisico’s voor de verzekeringsbranche. De groei van cyberrisico’s is volgens het Verbond een groeiend en moeilijk grijpbaar maatschappelijk probleem.

 

Reageer op dit artikel