nieuws

Met kwart minder personeelskosten boekt Vivat verlies, maar wel beter onderliggend resultaat

Branche 5328

Met kwart minder personeelskosten boekt Vivat verlies, maar wel beter onderliggend resultaat

In het eerste volledige jaar na de grote reorganisatie boekte Vivat een verlies van € 98 miljoen. Wel was er een netto onderliggend resultaat van € 168 miljoen. Dat is 4% meer dan in 2016, maakte de verzekeraar woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De personeelskosten lagen bijna een kwart lager dan voor de reorganisatie die in 2015 werd ingezet. De premie-inkomsten stegen met 17% en de combined ratio zakte door de 100%-grens.

Vivat-bestuursvoorzitter Ron van Oijen noemde 2017 een belangrijk jaar voor zijn bedrijf. “Het was het eerste volledige jaar na een uitgebreide transformatie waarin de personeelskosten met 24% werden verminderd en waarna we ons konden focussen op groei. Deze geslaagde transformatie is terug te zien in onze financiële resultaten en in de positieve ontwikkelingen binnen onze productlijnen.”

Bij de reorganisatie die in 2015 werd aangekondigd, zou een derde van het aantal banen tot eind 2018 verdwijnen. Vorig jaar bleek dat doel echter al gehaald: 1.200 medewerkers waren vertrokken. De verzekeraar bespaart daardoor jaarlijks zo’n € 100 miljoen op de personeelskosten. De totale operationele kosten liepen in 2017 met 8% terug tot € 386 miljoen.

Premie-inkomsten hoger

Vivat sloot het jaar af met een verlies van € 98 miljoen, veroorzaakt door een extra voorziening die het bedrijf moest nemen. Het onderliggend resultaat, waar eenmalige mee- en tegenvallers uit zijn weggelaten, steeg wel licht. In 2017 kwam die uit op € 168 miljoen, tegenover € 161 miljoen in 2016. De verzekeraar zag bovendien de premie-inkomsten met 17% groeien van € 2,5 miljard tot ruim € 2,9 miljard. Dat kwam vooral door de overname in maart vorig jaar van de pensioenaanspraken van VPTech, een fonds voor de technische groothandel.

Beter resultaat auto en aansprakelijkheid

Voor het eerst sinds een paar jaar wist Vivat de combined ratio onder de 100% te krijgen: 99%. In 2016 bedroeg die nog 104,9%. Dat komt vooral door een lagere claimratio en verbeterde resultaten op de auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen. In 2016 had de verzekeraar bovendien te maken met forse hagelschadeclaims, een post die het vorig jaar niet hoefde te boeken.

Andere beleggingen in 2018

De solvabiliteit van Vivat bedroeg 162%. Dat is lager dan eind 2016 (175%), maar nog boven de eigen interne doelstelling, aldus Van Oijen. De solvabiliteit daalde vooral door een daling van de Volatility Adjustment (VA), een opslag op de risicovrije rente. Volgens een Vivat-woordvoerder is het concern gevoelig voor veranderingen in de die VA doordat het relatief veel staatsobligaties in de beleggingsportefeuille heeft. Stijgt de VA, dan zal de solvabiliteit naar verwachting ook toenemen. De verzekeraar is van plan die gevoeligheid in 2018 te verminderen. De verzekeraar wil meer beleggingen aangaan waarvan het verwachte rendement hoger ligt.

Reageer op dit artikel