nieuws

ING en Aegon op Wall of Shame vanwege kernwapens

Branche 2104

ING en Aegon op Wall of Shame vanwege kernwapens

Vredesorganisatie PAX heeft ING en Aegon op de ‘Wall of Shame’ gezet omdat ze investeren in de kernwapenindustrie. De grootste Nederlandse investeerder in bedrijven die kernwapens maken is pensioenfonds ABP, maar die krijgt desondanks een pluim. Het pensioenfonds maakte in januari bekend die investeringen van de hand te doen.

ABP investeerde vorig jaar $ 951,7 miljoen in bouwers van kernwapens. Volgens PAX zat ING het pensioenfonds met een investering van $ 927,1 miljoen op de hielen. Het geïnvesteerd vermogen van ING verdubbelde ten opzichte van 2016. Aegon stak vorig jaar bijna $ 809 miljoen in producenten van kernwapens.

Alleen andere activiteiten

ING stelt in een reactie tegen persbureau ANP geen nucleaire wapens te financieren. Wel steekt het geld in bedrijven die deels betrokken zijn bij de productie van kernwapens, maar dan financiert de bank alleen de andere activiteiten. Het overgrote deel van de investeringen die PAX opvoert, zitten volgens ING in vliegtuigmaker Airbus, industrieconglomeraat Honeywell en ingenieursbedrijf Fluor. In bijvoorbeeld Airbus-dochter Ariane wordt niet geïnvesteerd.

Aegon zegt tegen het persbureau op dezelfde manier om te gaan met bedrijven die deels betrokken zijn bij kernwapenproductie. Daarnaast gaat het bedrijf als investeerder de dialoog aan met bedrijven waar het geld in steekt. “Wij geloven wel dat het uiteindelijk een taak is voor overheden om te zorgen dat kernwapens worden afgeschaft.”

ABP-beleggingen in de verkoop

Pensioenfonds ABP maakte in januari bekend te stoppen met investeringen in kernwapens, en ook in tabaksfabrikanten. De beleggingen met een waarde van € 3,3 miljard moeten binnen een jaar zijn verkocht.

Reageer op dit artikel