nieuws

Iedereen gaat los op salarisexplosie voor Hamers: ‘We zijn terug in 2007’

Branche 4422

Van Telegraaf-columnist Martin Visser tot aan GroenLinks-leider Jesse Klaver, de plus van 50% die ING-topman Ralph Hamers krijgt op zijn salaris heeft breed voor forse verontwaardiging gezorgd. De teneur van de kritiek is in zijn algemeenheid dat de bank, die in 2009 nog staatssteun nodig had, volstrekt wereldvreemd handelt.

Iedereen gaat los op salarisexplosie voor Hamers: ‘We zijn terug in 2007’

Met name op Twitter gaat iedereen los op de salarisverhoging die president-commissaris Jeroen van der Veer vanmorgen bevestigde in het Financieele Dagblad. Dat gaat van dik hout zaagt men planken tot wat subtieler. “Wat een arrogantie. Ik vraag debat aan met minister van Financiën”, zo twittert GroenLinks Tweede Kamerlid Bart Snels, een oproep die later wordt gedeeld door Henk Nijboer (PvdA).

Bankiers, bonussen en oldboys

GroenLinks voorman Jesse Klaver wijst er op dat Hamers nu 3 miljoen euro salaris krijgt, terwijl het gewone personeel het met 1,7% moet doen. “In wat voor universum leeft de top van ING?”
SP-voorzitter Ron Meyer constateert dat ‘we’ terug zijn in 2007. “Bankiers, bonussen en oldboys. Uitgeknepen personeel, graaiende top. #vandepotgerukt.”

Midden in de samenleving

Kees Verhoeven, Kamerlid namens regeringspartij D66, zoekt het bij zijn statement in een kruising tussen milde ironie en sarcasme:

Veranderde motivatie

Zelfs Martin Visser, columnist voor De Financiële Telegraaf, blijft vertwijfeld achter:

Pensioenonderhandelingen werknemers

Nijboer roept het personeel en de aandeelhouders van ING en de pensioenfondsen op om in actie te te komen tegen de forse salarisverhoging voor Hamers. Die oproep is niet aan dovemansoren gericht.”Dit zet de pensioenonderhandelingen voor de werknemers onder druk” zegt Gerard van Hees, bestuurder FNV Finance. “ING wil de kosten van het pensioen naar beneden brengen en de eigen bijdrage van de werknemers verhogen. Nu ontstaat het gevoel bij medewerkers dat zij de salarisverhoging van hun CEO gaan betalen zijn.”

Drie keer teveel

ING heeft een bijzondere constructie bedacht door het basissalaris van de topman vooral aan te vullen met aandelen. Van Hees: “Maar die aandelen moeten ook ergens van betaald worden. Dat mag niet ten koste van de werknemers gaan. Hamers verdient nu al twee keer teveel en dat wordt met dit nieuwe model zelfs drie keer teveel.”

Top en onderkant

De FNV hanteert in de commerciële sector een factor 20-beleid: de top van een bedrijf zou niet meer dan 20x het salaris mogen ontvangen van de laagst verdienende. Van Hees: “Alle werknemers binnen een bedrijf zorgen samen voor het functioneren ervan. Worden er goede winsten behaald, dan moet ook iedereen daarvan profiteren; top en onderkant. ING heeft deze factor nu opgehoogd naar 60, kortom Hamers verdient drie keer teveel.”

 

Reageer op dit artikel