nieuws

Hoeveel ‘blockchainbabies’ kan de markt verwachten?

Branche 5388

Hoeveel ‘blockchainbabies’ kan de markt verwachten?

Een ‘blockchainbaby’, wie had het ooit kunnen bedenken? Gisteren werd bekend dat Zorgverzekeraar VGZ er in is geslaagd om de administratie van de kraamzorg sinds deze week bij te houden door middel van de technologie die we kennen van de cryptomunt bitcoin. Welke blockchain-initiatieven zijn er de afgelopen jaren eigenlijk gegroeid vanuit de kweekvijvers van de verzekeringsmarkt? En hoe zijn de pensioenuitvoerders ermee bezig?

Sinds 2015 schrijven we op amweb over blockchain. In het eerste item van augustus 2015 spraken we over het nieuwe fenomeen als ‘mogelijke bedreiging’ voor de adviseur en verzekeraars: “Heeft u al eens van Blockchain gehoord? Het komt er aan en het doet pijn”. Blockchain was het ‘grote gevaar’. De ‘dreiging’ leek op de branche af te komen. De geboortes van initiatieven en prototypes worden inmiddels om de paar maanden aangekondigd. Maar eerst deze vraag: ‘wat is blockchain eigenlijk’?

Volgens de Dutch Blockchain Coalitie (DB3), opgericht in 2017, houdt blockchain het volgende in: “Blockchain technologie maakt het mogelijk om, zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij – digitale transacties te verrichten. De potentie van blockchain is enorm en loopt uiteen van het versneld aanvragen van een hypotheek, tot het eenvoudig verrekenen van energie en geeft burgers zeggenschap over hun eigen gegevens (self sovereign identity).”

Samenwerkingen en coalities

DB3 is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat zich tot doel heeft gesteld een nieuw digitaal uitwisselingssysteem voor overheden, bedrijven en burgers mogelijk te maken. Vertrouwen, veiligheid en rechtmatigheid zijn volgens de coalitie de uitgangspunten. In deze coalitie zitten bedrijven en organisaties uit de dienstverlening (banken, notarissen, advocatuur, verzekeringen), de sectoren logistiek, energie, veiligheid en ICT, de ministeries, de kenniswereld toezichtspartijen als de Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), TNO en ECP (Platform voor de Informatiesamenleving). Vanuit de verzekeringswereld is Nationale Nederlanden onlangs aangesloten bij deze coalitie. DB3 positioneert Nederland als voorloper in het gebruik van deze technologie.

‘First to jump’: Aegon

Aegon was de eerste Nederlandse verzekeraar die in 2016 met blockchain actief aan de gang ging en trok op met de Duitse en Zwitserse verzekeraars Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich.

We verwachten aanzienlijke voordelen van op Blockchain gebaseerde oplossingen. Er is een hoop werk te doen en we kijken ernaar uit om samen te werken met de andere verzekeraars in B3i

Het consortium, dat de naam Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) kreeg, startte het initiatief om de mogelijkheden van gedistribueerde grootboek technologieën te onderzoeken. Mark Bloom, CTO bij Aegon, zei destijds: “We verwachten aanzienlijke voordelen van op Blockchain gebaseerde oplossingen. Er is een hoop werk te doen en we kijken ernaar uit om samen te werken met de andere verzekeraars in B3i”.

Proof of concept Term Life verzekering

In dat jaar ging Aegon ook met Deloitte Digital aan de slag. Er werd meteen een (proof of concept) product bedacht en de partijen kwamen met een door blockchain aangedreven Term Life verzekering. Zij namen het verplicht afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij de aanschaf van een huis als uitgangspunt. “Niets is zo omslachtig als de complete papierwinkel bij het kopen van een huis”, zei Frank van de Ven van Deloitte Digital. “Door de implementatie van blockchain wordt dat een stuk eenvoudiger. Je werkt in een omgeving waar alleen de koper, de hypotheekverstrekker en de verzekeraar in kunnen. Elke aanpassing die in een document wordt gedaan, wordt dusdanig geregistreerd dat de andere partijen daarvan direct op een veilige manier van op de hoogte zijn.”

De blockchain is één van de belangrijkste technologieën die maatschappijen hebben om daadwerkelijk te vernieuwen

KPMG meldde in 2017 dat ‘innovatieve verzekeraars’ in toenemende mate bezig zijn om zich te verdiepen in de mogelijkheden van de blockchain-technologie. Het ging volgens KPMG, naast Aegon, echter vooral om grote internationale verzekeraars. “Vooral het vergroten van de efficiency, het realiseren van groei en het behalen van concurrentievoordeel worden door de ondernemingen als de grootste voordelen gezien. De blockchain is één van de belangrijkste technologieën die verzekeringsmaatschappijen hebben om daadwerkelijk te vernieuwen”, zei blockchain-expert Dennis de Vries van KPMG begin vorig jaar.

Belangrijke rol bij schadebehandeling

De internationaal advies- en accountantorganisatie voorspelde dat blockchain een belangrijke rol gaat spelen bij schadebehandeling. “Een van de meest vernieuwende toepassingen is de ontwikkeling van ‘smart contract’-modellen, waarbij transacties tussen bedrijf en klant worden afgehandeld zonder tussenkomt van een derde partij, zoals een notaris. Gegevens over ingediende claims worden op deze manier met alle betrokken partijen gedeeld. De identiteit van partijen en de contractbepalingen worden onmiddellijk gecontroleerd en betalingen worden automatisch uitgevoerd,” zo meldde De Vries vorig jaar.

Delen van technologie en standaarden

KPMG spoorde in hetzelfde rapport verzekeraars aan om intensief samen te gaan werken: “Dat betekent dat zij technologieplatformen en standaarden moeten delen en het vereiste ecosysteem waarin ook technologieleveranciers, start-ups, investeerders en regelgevers participeren, zelf moeten ontwikkelen.”

Buitenlandse initiatieven

In het buitenland waren begin 2017 onder meer AXA en Lloyd’s of London gestart met initiatievenom blockchain te integreren in de bedrijfsvoering.  In februari 2017 sloot ook Achmea zich aan bij het consortium B3i. Een maand later trapte Nationale Nederlanden op het gaspedaal en sloot zich als  ‘founding partner’ aan bij DB3. Tegen die tijd had ABN Amro zich ook al aangemeld bij het initiatief.

Heel voorzichtig zagen we in 2017 dat er wat beweging in de nationale markt kwam. Ook de pensioensector ging er mee aan de gang.

Lees straks ook deel 2 van dit achtergrondverhaal over het gebruik van blockchain in onder andere de pensioensector, de eerste resultaten van de B3i-groep, en verdere ontwikkelingen over 2017 en de beloftes in 2018.

 

Reageer op dit artikel