nieuws

‘Hamers vangt 34 keer gemiddeld ING-salaris, Friese 29 keer doorsnee NN-loon’

Branche 4539

‘Hamers vangt 34 keer gemiddeld ING-salaris, Friese 29 keer doorsnee NN-loon’

CEO Ralph Hamers verdient ondanks het mislopen van een forse salarisverhoging 34 keer meer dan de gemiddelde ING-medewerker. Bij NN is de loonkloof iets kleiner. Lard Friese krijgt 29 keer zo veel als het gemiddelde salaris bij de verzekeraar. Dat blijkt uit cijfers die het FD vandaag publiceert.

Het Financieele Dagblad zette de loonkloven bij de 21 grootste beursfondsen op een rijtje. Gemiddeld zien de bestuursvoorzitters 83 keer het salaris van de doorsnee werknemer op hun rekening gestort worden. Absolute koplopers zijn Unilever, waar topman Paul Polman 292 keer meer verdient dan de gemiddelde medewerker, en Heineken, waar de loonkloof tussen CEO Jean François van Boxmeer en het personeel 277 is.

Stijging gelijk met cao-lonen

Volgens het FD hield de loonstijging van Nederlandse CEO’s afgelopen jaar wel gelijke tred met de loonstijgingen in de cao’s. De topmannen van de 21 grootste beursbedrijven kregen er vorig jaar 1,8% bij vergeleken met 2016. Gemiddeld verdienden ze € 4,7 miljoen.

Hamers en Friese zitten onder dit gemiddelde. De ING-topman kan rekenen op zo’n € 2 miljoen. Een salarisverhoging van 50% werd na felle kritiek deze maand afgeblazen. Friese verdiende circa € 1,7 miljoen. Zijn basissalaris steeg afgelopen jaar met 10%.

Reageer op dit artikel