nieuws

DNB draagt Vivat en ASR voor Europese stresstest voor

Branche 2107

DNB draagt Vivat en ASR voor Europese stresstest voor

De Europese toezichthouder op de pensioen- en verzekeringssector heeft Aegon, Nationale Nederlanden en Achmea geselecteerd voor deelname aan een nieuwe stresstest. Op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) zullen ook ASR en Vivat aan de test meedoen. Door de stresstest moeten kwetsbaarheden aan het licht komen. 

Het is de vierde keer dat EIOPA een stresstest voor Europese verzekeraars organiseert; de laatste stresstest werd gehouden in 2016. In totaal nemen 42 grote Europese verzekeringsgroepen aan de nieuwe stresstest deel, zo maakte EIOPA eind vorige week bekend. Met de komende stresstest wordt de weerbaarheid van verzekeraars tegen markt- en verzekeringstechnische risico’s getest.

Mogelijke gevolgen cyberrisico’s

Daarbij bevat de stresstest ook een eerste inventarisatie naar de mogelijke gevolgen van cyberrisico’s voor verzekeraars. De exacte specificaties en bijbehorende scenario’s worden bij de uitrol van de stresstest, in de eerste helft van mei, bekend gemaakt.

Vijf verzekeraars

De vijf Nederlandse verzekeraars die deelnemen aan de stresstest beslaan circa driekwart van de Nederlandse verzekeringsmarkt. Deze verzekeraars hebben ook deelgenomen aan eerdere EIOPA-stresstesten.

Miljardenfraude bij Anbang

De voordracht van Vivat door DNB komt net in een periode dat er nieuwe vragen zijn ontstaan over de financiële gezondheid van het Chinese moederbedrijf Anbang. Gisteren werd bekend dat de Chinese autoriteiten de topman van Anbang hebben gearresteerd voor miljardenfraude.

De resultaten van de stresstest zullen einde dit jaar publiek worden gemaakt.

Reageer op dit artikel