nieuws

CFD vult oorlogskas met eigen cryptomunt

Branche 6284

CFD vult oorlogskas met eigen cryptomunt

De Commissie Financiële Dienstverlening gaat een eigen crypto currency introduceren. Vanaf het najaar kan er gehandeld worden in de munt die de naam MoreCoin krijgt. Volgens CFD-voorman Edwin Herdink is het een belangrijke stap in ‘de oorlog’ tussen onafhankelijk adviseurs aan de ene kant en aanbieders en toezichthouder aan de andere kant.

Nog ruim 11 dagen en het is alweer 1 april. Alle reden om dus even te bellen met Herdink om te vragen of er geen sprake is van een wat al te duidelijke 1 april grap. Helemaal omdat het persbericht van CFD rept van het aantrekken van de Russische blockchainexpert Roman Pavlovich als projectmanager. De enige blockchainexpert onder die naam die via internet te achterhalen is, haalde einde vorig jaar het nieuws met de aankondiging dat hij virtual reality films in het ‘volwassenensegment’ via zijn eigen blockchain gaat verspreiden.

Centrale machten

Herdink kan het wel begrijpen dat er wat scepsis is over de aankondiging van een eigen cryptocoin. Maar een grap is het volgens hem allerminst. “Het is oorlog. Waarbij financiële adviseurs nu plotseling staan tegenover het Verbond, de AFM en de Consumentenbond.” Deze laatste ‘centrale machten’ verlammen volgens Herdink bijvoorbeeld met execution only steeds meer de markt voor onafhankelijk financieel advies en de daarin gespecialiseerde onafhankelijke advieskantoren

Eigen geldstroom

“Als adviseurs moeten we een eigen geldstroom creëren die we kunnen afstemmen op de toekomst”, aldus Herdink. De eigen munt MoreCoin moet
onafhankelijk financieel advies promoten, ‘peer to peer’ transacties binnen de financiële sector ontwikkelen en stimuleren en execution only terugdringen.

Russische blockchainexpert

Dat in tijden van oplopend wantrouwen richting Moskou CFD uitgerekend een Russische blockchainexpert met de welklinkende naam Roman Pavlovich aaantrekt om de kar te trekken, is volgens Herdink goed verklaarbaar. “De meeste blockchainkennis zit in Rusland.Daar moet je niet voor weglopen als je kansen wil grijpen.”

Ethereumplatform

MoreCoin wordt een zogeheten ERC20 token die op het Ethereum platform draait. Pavlovich heeft volgens Herdink al meerdere soortgelijke projecten gerealiseerd. Ethereum is met afstand de grootste aanbieder in de markt voor het zogenaamde BaaS (Blockchain as a Service) en ondersteunt al vele honderden cryptocurrencies op die manier.

Smart contracts

Een belangrijke reden om met Ethereum te werken is dat ook ‘smart contracts’ kunnen worden gekoppeld aan de MoreCoin. Hiermee wil CFD een aantal processen voor het intermediair, zoals vergunningen en diploma’s, verregaand automatiseren. Pavlovich heeft ook uitgebreide ervaring met de ontwikkeling en implementatie van smart contracts.

Slimmer zakendoen

Herdink: “Allereerst is de cryptocurrency MoreCoin bedoeld om er betalingen mee te verrichten. Natuurlijk tussen onafhankelijke intermediairs onderling, maar ook tussen bepaalde leveranciers en intermediairs. Daarnaast gaan we samen met de aangesloten advieskantoren ook hun klanten stimuleren om banken en verzekeraars ‘sterk te motiveren’ rentes en premies te accepteren in MoreCoin. We hopen natuurlijk dat de andere brancheorganisaties zich ook bij dit initiatief zullen aansluiten.

Maximale uitkering

Aan het betalen en accepteren van MoreCoin worden specifieke voordelen verbonden. Klanten van onafhankelijke intermediairs ontvangen, op basis van criteria, periodiek gratis MoreCoin via smart contracts. Daarmee kunnen ze verzekeringspremies betalen, maar bijvoorbeeld ook toegang krijgen tot een groep zeer ervaren schade-experts, die streven naar een maximale uitkering bij elke schade die de klant heeft. De klant of zijn/haar onafhankelijke adviseur betaalt daarvoor per schadebehandeling een kleine vergoeding in MoreCoin.

Lange termijnrelatie

Ook kunnen klanten MoreCoin tegen korting (!) bijkopen en bijvoorbeeld bewaren als ‘store of value’. Omdat er namelijk een maximum aantal MoreCoins wordt uitgegeven, neemt de waarde ervan toe naarmate het gebruik ook toeneemt. Zo worden klanten op een unieke manier beloond voor een lange termijn relatie met hun onafhankelijk intermediair.

Kapitaalkracht in de lobby

Volgens Herdink is het gratis en met korting aanbieden van MoreCoins aan klanten die gebruik maken van onafhankelijk advies het begin van een aantal maatregelen om onafhankelijk advies verder te promoten in Nederland.  “Execution only is een ernstig gevaar voor de financiële toekomst van grote groepen Nederlanders. Wij zijn het aan ons vak verplicht om consumenten te beschermen tegen deze financiële ‘wolf in schaapskleren’ en blockchain en cryptocurrency kunnen ons daarbij op unieke wijze helpen. Het is ook een signaal naar alle adviseurs. Het gaat allemaal om kapitaalkracht in de lobby richting de overheid. Onze eigen crypto currency kun je ook zien als een moderne vorm van crowdfunding.”

Voorverkoop

Op 12 mei (internationale Fair Trade dag) wordt de white paper (businessplan) en de roadmap (planning uitrol) op morecoin.nl openbaar gemaakt en start ook direct de voorverkoop van maximaal 3.000.000 MoreCoins tegen € 0,50 per coin. Er worden maximaal twee keer zoveel coins uitgegeven als er op 12 mei mensen in Nederland wonen.

Reageer op dit artikel