nieuws

Bestuurders NIBC krijgen aanblijfbonus van meer dan miljoen

Branche 2279

Precies een week nadat de maatschappelijke verontwaardiging rondom de geplande salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers, die door ING uiteindelijk toch werd teruggedraaid, dient zich binnen de bankenwereld een nieuwe geplande en grootste aanvulling op het salaris van topbestuurders aan. De Haagse zakenbank NIBC keert een bonus van ruim een miljoen euro per persoon uit aan de top bij de beursgang van komende vrijdag. Dat staat in het prospectus van de bank.

Bestuurders NIBC krijgen aanblijfbonus van meer dan miljoen

De drie leden van de raad van bestuur krijgen ieder een bonus van 180% van hun vaste brutosalaris om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt ontvangt een vast jaarsalaris van 825.000 euro. De financieel baas Herman Dijkhuizen en risicobestuurder Reinout van Riel krijgen jaarlijks een vast loon van zes ton. Voor De Wilt komt de bonus daarmee uit op bijna 1,5 miljoen euro. Zijn medebestuurders krijgen ongeveer 1,1 miljoen euro. Andere bestuurder van de bank zoals Saskia Hovers, Michel Kant en Caroline Oosterbaan krijgen elk een bonus van 577.500 euro wanneer NIBC naar de beurs gaat.

Buitenproportioneel

“Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel”, zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. “Zeker na de commotie rond de beloning van ING-topman Ralph Hamers is dit onbegrijpelijk. Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC.”

Scheefgroei rest personeel

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch. “Een aanblijfbonus op zich is niet zo problematisch. Dat is goed voor de continuïteit van de bank na de beursgang”, zegt VEB-directeur Paul Koster. “Wat wel een probleem is, is dat de bonus niet gekoppeld is aan doelstellingen. Wie zoveel extra krijgt moet in de toekomst wel echt gaan presteren.” Daarnaast moet de bank waken voor “scheefgroei” tussen de beloningen van de top en de rest van het personeel, aldus de VEB.

Absurd

Gerard van Hees van FNV Finance vindt de aanblijfbonus ‘absurd’. “Je vraagt je af onder welke steen de NIBC-top heeft geleefd de afgelopen dagen. Is alle commotie over de beloning van ING-topman Ralph Hamers aan hen voorbijgegaan?”.

Volgens Van Hees omzeilt NIBC waarschijnlijk het 20%-bonusplafond door uit te gaan van een gemiddelde van 20%. Volgens de prospectus krijgen de leden van de Raad van Bestuur (RvB) de bonus ‘om de continuïteit van het bedrijf te garanderen’. Van Hees: ‘Als dat het argument is, dan zet ik vraagtekens bij een RvB die alleen maar met een vette bonus te behouden is. Het versterkt dus het beeld dat bankiers alleen maar met hun eigen salaris bezig zijn en niet met de klanten of medewerkers.’

Staat der Nederlanden redde NIBC

De vakbondsbestuurder noemt de bonussen voor de NIBC-top een nieuwe klap voor het imago van de financiële wereld. Temeer vanwege de historie van NIBC. Van Hees: ‘We zijn het allemaal vergeten, maar NIBC heeft een oorsprong als wederopbouwbank. In 2008 stond de Staat der Nederlanden garant voor een lening van de Europese Centrale Bank. Ook NIBC klopte dus aan bij het Ministerie van Financiën.’

Geplande salarisverhoging CEO ING

Ralph Hamers, CEO van ING, kwam er vorige week achter dat hij toch niet rekenen op een salaris van € 3 miljoen. De raad van commissarissen van de bank trok het voorstel in na de publieke en politieke verontwaardiging die was ontstaan over de salarisverhoging van 50%.

Reageer op dit artikel