nieuws

ASR opnieuw aan kop in Eerlijke Verzekeringswijzer

Branche 1223

ASR opnieuw aan kop in Eerlijke Verzekeringswijzer

ASR heeft haar nummer 1 positie in de Eerlijke Verzekeringswijzer versterkt. Door een scherper beleggingsbeleid te voeren op het gebied van arbeidsrechten, gendergelijkheid en transparantie scoort de verzekeraar nu 17 punten meer dan vorig jaar. Behalve ASR behoren Vivat en, op korte afstand, Achmea tot de koplopers in de beleidsvergelijking.

De Eerlijke Verzekeringswijzer (EV),  een initiatief van Amnesty International, World Animal Protection, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX, onderzoekt twee dingen: wat hebben verzekeraars in hun beleid vastgelegd over beleggingen, en hoe is de praktijk? Op www.eerlijkeverzekeringswijzer.nl kunnen consumenten de verzekeraars vergelijken op de scores voor hun duurzaamheidsbeleid en de investeringspraktijk.

67 hogere scores

Uit de doorlopende meting blijkt dat de zeven onderzochte verzekeraars samen op 21 maatschappelijke thema’s in totaal 67 hogere scores behaalden ten opzichte van het vorige onderzoek van november 2016. Hiertegenover staan 2 lagere scores als gevolg van beleidsverslechteringen.

Verslechterd bonusbeleid

APG, moederconcern van levensverzekeraar Loyalis, voerde de meeste beleidsverbeteringen door en bereikte daarmee maar liefst 18 hogere scores. Zo eist APG nu van voedselproducerende bedrijven waarin het voor eigen rekening belegt dat zij geen land of water van lokale gemeenschappen afpakken. APG verslechterde tegelijkertijd wel het bonusbeleid en ziet het rapportcijfer daarvoor nu zakken van een 3 naar een 2. Ook NN Group verslechterde volgens EV het bonusbeleid waardoor de score zakt van een 5 naar een 4. NN verbeterde vooral het beleid voor de thema’s voeding en maakindustrie.

Meeste vooruitgang

De meeste vooruitgang op één thema boekte Vivat, die voor het beleid voor woningbouw en vastgoed de score wist te verhogen van een 2 naar een 7. Achmea haalde zowel de score voor transparantie als die voor wapenbeleid op naar een 8. Allianz noteerde 5 hogere scores, bijvoorbeeld voor arbeidsrechten en voor natuur. Zo verlangt Allianz voortaan van bedrijven waarin zij belegt dat zij beschadiging van natuurgebieden voorkomen.  Aegon kwam niet verder dan twee beleidsaanscherpingen binnen de thema’s maakindustrie en klimaat, die echter nog niet tot hogere themascores leidden.

Gendergelijkheid ASR

De Eerlijke Verzekeringswijzer wordt gepubliceerd vanaf 2013.  in alle updates vanaf 2014 staat ASR. op de eerste plaats. Het investeringsbeleid van de verzekeraar uit Utrecht scoort een 10 op de thema’s arbeidsrechten, gezondheidszorg, mensenrechten en wapens. De grootste sprong is het afgelopen jaar gemaakt op het gebied van gendergelijkheid, daarnaast wordt het thema klimaatverandering hoger gewaardeerd.

Reageer op dit artikel