nieuws

NVGA am: Innovatieprijs (1): Bugs Business ontwikkelt mijn-omgeving als in de game-industrie

Branche 1005

NVGA am: Innovatieprijs (1): Bugs Business ontwikkelt mijn-omgeving als in de game-industrie

Vier bedrijven maken op 18 april kans om de NVGA am: Innovatieprijs te winnen. In aanloop naar de grande finale op het NVGA-congres stellen we ze voor. Vandaag: softwareleverancier Bug Business die met een tool om sneller schadeformulieren en mijn-omgevingen te ontwikkelen de verzekeringsbranche voor zich wil winnen. Volgens Pepijn Bakker scheelt zijn oplossing de helft van de tijd en minimaal de helft van het geld.

“De verzekeringswereld zou een voorbeeld kunnen nemen aan de game-industrie. Wat daar bedacht wordt, wordt ’s ochtends ontwikkeld en staat ’s avonds al online”, zegt Pepijn Bakker, algemeen directeur van softwareleverancier Bugs Business. Met zijn bedrijf richt hij zich volledig op de verzekeringsbranche, maar inspiratie haalt hij uit de wereld van de gamers.

Te lange ontwikkeltijd

Hij wil de branche gaan veroveren met de Imago Designer, een tool om sneller en efficiënter mijn-omgevingen of formulieren te maken. “We zochten een manier om deze projecten soepeler te laten verlopen. Veel projecten lopen uit en kosten te veel geld. Het functioneel ontwerp is een belangrijk deel van het ontwikkelproject, daar gaan klant en leverancier dingen op papier zetten. In de praktijk zien we een gemiddelde doorlooptijd van enkele maanden voor je echt kunt beginnen. Het duurt te lang voor je resultaten te zien krijgt.”

Bouwstenen

Bugs Business ontwikkelde daarom de Imago Designer. Volgens Bakker ‘klikken’ klant en consultant daarmee samen in één dag het ontwerp in elkaar. Dat kan een mijn-omgeving zijn, maar ook een aanvraag- of schadeformulier. De toolkit bestaat uit bouwstenen die je kunt toevoegen of weglaten. Het resultaat zie je direct. De software is generiek, maar wordt altijd ingebouwd in de website van het assurantiekantoor, in de uitstraling en huisstijl van dat kantoor. Ook kunnen er bouwstenen op maat worden gemaakt, of je kunt voortborduren op ontwerpen van andere gebruikers.

Geen ontwerp weggooien

“Al tijdens het ontwerp kijk je samen met de klant naar het eindproduct”, noemt Bakker een van de belangrijke voordelen van deze werkwijze. “De klant krijgt daardoor niet iets anders dan hij dacht. Je hoeft geen ontwerp weg te gooien, je bouwt direct aan het eindproduct.” Later iets aanpassen in een formulier is volgens de Bugs Business-directeur “net zo makkelijke als je geboortedatum wijzigen op Facebook”. Bakker: “De gemiddelde werknemer die de businesslogica kent en Excel beheerst, kan hiermee werken.”

Halvering van de kosten

Bakker verwacht dat zijn Imago Designer gaat zorgen voor “minimaal een halvering van de kosten” voor verzekeringskantoren. “Formulieren die we met deze tool hebben gebouwd, maken we in minder dan de helft van de tijd ten opzichte van een traditioneel ontwikkeltraject.”

Bugs Business richt zich volledig op verzekeringskantoren, maar de Imago Designer is niet domeinspecifiek. Bewust, aldus Bakker. Niet zozeer omdat dan later de stap naar andere branches gemaakt kan worden, maar vooral omdat de domeinkennis bij de mensen hoort die ermee werken, niet bij de toolkit zelf. “Als te veel in de toolkit vastligt, wordt de creativiteit in het ontwerpproces beperkt.”

Behalve Bugs Business zijn C-Profile, Openclaims en Postex genomineerd voor de NVGA am: Innovatieprijs. Volgende week stellen we de volgende genomineerde voor.

Reageer op dit artikel