nieuws

Pleidooi in Kamer voor actieve transparantie; SP wil provisieverbod voor zorgpolis

Branche 5529

Pleidooi in Kamer voor actieve transparantie; SP wil provisieverbod voor zorgpolis

Als het aan PvdA, GroenLinks en de SP ligt, wordt actieve transparantie van de provisie op schadeverzekeringen wettelijk geregeld. De oppositiepartijen dienden hier gisteren een motie voor in bij de behandeling van de Wet implementatie richtlijn verzekeringsdistributie. Minister Hoekstra (Financiën) ontraadde de motie. Hij wil de optie actieve transparantie eerst laten onderzoeken.

De Kamerleden Nijboer (PvdA), Snels (GroenLinks) en Leijten (SP) stellen dat de consument nog niet goed kan vergelijken hoeveel provisie zijn tussenpersoon ontvangt, “terwijl dit wel zijn keuze kan beïnvloeden”. Ze willen daarom dat actieve transparantie bij schadeverzekeringen wordt opgenomen in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo). Eind vorig jaar kwam de AFM met een soortgelijk pleidooi dat ook werd ondersteund door het Verbond van Verzekeraars. 

Extra product

Leijten, in een toelichting op de motie. “We weten nog steeds niet wat er nou precies verdiend wordt aan de bemiddeling aan de financiële producten en wat niet. (…)Ik zou het heel goed vinden als duidelijk wordt wat er verdiend wordt als iemand via een ander of misschien wel binnen een verzekeringsconcern als er nog een extra product bij wordt gegeven of geadviseerd wat er dan precies aan verdiend wordt.”

Provisieverbod zorgverzekeringen

Het SP-Kamerlid wil wat betreft zorgverzekeringen nog een stap verder gaan en bepleitte in het debat opnieuw een provisieverbod voor zorgpolissen. In de vorige regeringsperiode had ook de huidige regeringspartij het CDA al een zelfde pleidooi gedaan. “Dat is helemaal niet zo makkelijk vergelijkbaar. Zie je ook aan steeds minder mensen die jaarlijks overstappen.”

Bemiddelingskosten uit premie

Ze wil dat de bemiddelingskosten uit de premie worden gehaald. “Het gaat op jaarbasis om tussen de 300 en 500 miljoen euro. Dat zou toch goed geld zijn om te besteden aan de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. In ieder geval niet om het te laten hangen in websites en al die zaken.”

Reageer op dit artikel