nieuws

NN en Aegon in het vizier van de anti-kolenlobby

Branche 1038

NN en Aegon behoren tot Europese verzekeraars die een coalitie van milieuorganisaties op de korrel heeft voor het steunen van de Poolse kolenindustrie. Volgens de coalitie Unfriend Coal frustreren de kolenbedrijven beleid om klimaatverandering tegen te gaan en zorgen ze door heel Europa voor ernstige gezondheidsschade bij burgers. NN stelt geen invloed te hebben op de beleggingen van het Poolse pensioenfonds waarin het aandeelhouder is.

NN en Aegon in het vizier van de anti-kolenlobby

Poolse bedrijven zijn van plan om 10 GW aan nieuwe kolencentrales te bouwen – inclusief 3.2GW al in aanbouw. Ook worden nieuwe open mijnen ontwikkeld, waar onder meer 3,2 miljard ton aan bruinkool wordt gewonnen, volgens Unfriend Coal “de smerigste vorm van kolen”.

Underwriting contracten

Volgens de coalitie van milieuorganisaties hebben Europese verzekeraars meer dan € 1,3 miljard  geïnvesteerd in Poolse kolenbedrijven en sinds 2013 ten minste 21 underwriting-contracten ondertekend hebben met betrekking tot bestaande activiteiten en nieuwe ontwikkelingen. Zonder deze contracten zouden volgens Unfriend Coal nieuwe steenkoolprojecten niet worden gebouwd en zouden bestaande operaties moeten worden stopgezet.

Grootste centrale in aanbouw

Allianz, de op een na grootste verzekeraar ter wereld, leidt een consortium dat de grootste kolengestookte centrale in aanbouw in Europa, een uitbreiding van 1800 MW in Opole, verzekert. Ook Generali, dochteronderneming Ergo Hestia van Munich Re en de Poolse verzekeraar PZU -tot 2009 onderdeel van Eureko- maken deel uit van dit consortium.

‘NN grootste investeerder’

Van alle Europese verzekeraars die Unfriend Coal heeft onderzocht, investeert NN veruit het meest in Poolse kolenbedrijven. Het ging volgens de organisatie in 2017 om een bedrag van in totaal € 493 miljoen, € 55 miljoen meer dan een jaar eerder. Zo heeft NN een belang van 3,2% hebben in pensioenfonds PGE, eigenaar van twee van de meest vervuilende kolencentrales van Europa. Bij Aegon zou het gaan om een bedrag van bij elkaar € 162 miljoen euro in 2017, wat neerkomt op een toename met 27 miljoen op jaarbasis. Aegon heeft 1,2% van de aandelen PGE.

Verplicht investeren in eigen land

Beide pensioenen geven aan dat investeringen in de kolenindustrie in strijd zijn met hun eigen duurzame beleggingsbeleid maar dat Poolse pensioenfondsen zelf verplicht zijn om te investeren in eigen land. Maurice Piek, woordvoerder van NN Group: “Het pensioenfonds is een afzonderlijke rechtspersoon die onderhavig is aan de Poolse wetgeving. De beleggingen zijn geen eigendom van NN en staan ook niet bij NN op de balans. Vanwege deze juridische en financiële structuur kunnen wij hun beleggingsstrategie niet direct beïnvloeden of toelichten. Natuurlijk oefenen wij vanuit onze actieve engagement strategie invloed uit om het tij te keren.”

 

Reageer op dit artikel