nieuws

‘Gezakt voor kennis- en ervaringstoets? Dan verplicht advies’

Branche 1627

‘Gezakt voor kennis- en ervaringstoets? Dan verplicht advies’

Direct writers die vaststellen dat een consument is gezakt voor de kennis- en ervaringstoets zou verboden moeten worden deze klanten rechtstreeks een product aan te bieden. Dit stelt Bernardo Walto, commercieel directeur bij De Goudse Verzekeringen in een blog op deze site. Volgens Walta werkt verplichte transparantie van provisie juist averechts en moeten veel consumenten juist door advies beschermd worden. 

Walta schrijft in zijn blog dat hij ervan uitgaat dat consumenten door verplichte transparantie van provisie vaker afzien van advies.  “Zo simpel zitten wij mensen nou eenmaal in elkaar. Daarom kiezen we vaak voor zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk nu in de portemonnee houden. De zorgverzekering is daar een mooi voorbeeld van: consumenten selecteren een hoog eigen risico om zo de ‘laagste’ premie te krijgen. Helaas vaak gekozen door juist díe consument die dit niet kan lijden.”

Execution only

Volgens de commercieel directeur van De Goudse verdient de consument juist een betere bescherming. Hij verwijst daarbij naar het execution only traject. “De huidige kennis- en ervaringstoets werkt onvoldoende. Een consument die zakt voor de test (die an sich al vaak van een discutabel niveau is) kan vervolgens evengoed rechtstreeks een product sluiten (lees: het goedkoopste, zonder de voorwaarden te lezen, laat staan te begrijpen). Mijn voorstel is: zakt een consument voor de kennis- en ervaringstoets dan wordt het een maatschappij verboden om rechtstreeks een product aan te bieden. Een advies moet dan verplicht gesteld worden.”

Evaluatie provisieverbod

Walta is niet de eerste die kritisch is op de kennis- en ervaringstoets. Ook onderzoeker Peter Risseeuw liet zich er bij de evaluatie van het provisieverbod negatief over uit. “De kennis- en ervaringstoets blijkt in de wijze waarop aanbieders de toets vormgeven geen goed instrument om kwetsbare klanten te identificeren”, aldus de betreffende passage in zijn rapport.

Reageer op dit artikel