nieuws

Financieel Stabiliteitscomité waarschuwt voor cyberaanvallen en Brexit

Branche 819

De cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector is structureel toegenomen. Steeds vaker zijn financieel dienstverleners doelwit van cyberaanvallen. Het Financieel Stabiliteitscomité waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de financiële stabiliteit. De sector moet beter samenwerken om digitale aanvallers buiten de deur te houden.

Financieel Stabiliteitscomité waarschuwt voor cyberaanvallen en Brexit

Het toenemend aantal cyberaanvallen en de steeds geavanceerdere aanvalstechnieken vragen om een intensievere samenwerking tussen de financiële sector, publieke diensten en andere vitale sectoren (zoals de telecombranche). Dat stelt het Financieel Stabiliteitscomité. In dat orgaan bespreken DNB, AFM en het ministerie van Financiën de financiële stabiliteit in Nederland.

Cyberweerbaarheid

Cyberveiligheid moet volgens het comité op internationale schaal worden getest. Belangrijke stappen voor de wapening tegen cyberaanvallen zijn volgens toezichthouders en ministerie het testen van clusters van wederzijds afhankelijke instellingen, het testen met dienstverleners en het testen met andere vitale sectoren, zoals de telecomsector. Het Stabiliteitscomité wil daarvoor het TIBER-raamwerk (Threat Intelligence Based Ethica Red Teaming) uitbreiden. Dit programma heeft het doel de cyberweerbaarheid van financiële instellingen te verhogen.

Brexit

Een andere dreiging die het Stabiliteitscomité hoog op de agenda heeft staan, is de Brexit. De overgang naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk zal gepaard gaan met aanpassingskosten voor financiële instellingen. Vooral als de EU en het VK geen uittredingsakkoord weten te sluiten, kan de toegang tot diensten in de Londense City bemoeilijkt worden. Het comité roept Nederlandse financiële instellingen op de impact van Brexit in verschillende scenario’s in kaart te brengen en eventueel maatregelen te treffen.

Crypto’s

In de laatste vergadering besprak het Financieel Stabiliteitscomité ook de impact van cryptomunten. Die vormen volgens ministerie en toezichthouders op dit moment nog geen risico voor de financiële stabiliteit. Wel waarschuwen ze voor de risico’s voor consumenten. Die worden als ze handelen in crypto’s niet beschermd door toezicht en regelgeving. Financiële instellingen lopen integriteitsrisico’s doordat de identiteit van kopers en verkopers niet of onvoldoende kan worden gekend. Het comité acht beperkingen alleen nuttig als die in internationaal verband worden onderzocht.

Reageer op dit artikel