nieuws

Chinese overheid stelt Vivat-moeder Anbang onder curatele

Branche 7182

Anbang-topman Wu Xiaohui wordt in China vervolgd wegens fraude. Ook neemt de Chinese staat per direct de bedrijfsvoering over van het verzekeringsconcern, waarvan het Nederlandse Vivat deel uitmaakt. Dat meldt het internationale persbureau Bloomberg na een mededeling van de Chinese toezichthouder.

Chinese overheid stelt Vivat-moeder Anbang onder curatele

De Chinese autoriteiten nemen vanaf vandaag voor minimaal een jaar het bestuur van Anbang over. Topman Wu, die in juni vorig jaar al werd opgepakt, wordt beschuldigd van fraude en verduistering. De toezichthouder keek sindsdien al mee met het concern en ook gold gedurende een paar maanden een verkoopverbod voor nieuwe levensverzekeringspolissen.

Onder vuur

Anbang, dat in 2015 Vivat kocht, ligt al langer onder vuur. Er worden vraagtekens gezet bij de manier waarop de verzekeringsreus overnames financierde en onder andere het Waldorf Astoria Hotel in New York bemachtigde. Geld daarvoor zou komen van bedrijven die nauwe banden hebben met Anbang-topman Wu. Ook maakte het aantal aandeelhouders afgelopen jaren een opmerkelijke groei door, van 9 naar 37.

Anbang kocht afgelopen jaren niet alleen Vivat en het Waldorf Astoria. De Chinese verzekeraar schafte ook voor ruim $ 1 miljard een hypotheekportefeuille van Rabobank aan. Daarnaast investeerde het bedrijf een miljard dollar in de Zuid-Koreaanse verzekeraar Tongyang Life en eenzelfde bedrag in hotel Westin St. Francis in San Francisco.

Gevolgen Vivat

De coup van de Chinese staat bij Anbang heeft “voorlopig geen gevolgen voor Vivat”, laat Hidde Kuik, woordvoerder van de Nederlandse verzekeraar weten. “Wij hebben kennis genomen van de berichtgeving. Vivat is een zelfstandige vennootschap en valt onder Nederlandse wet- en regelgeving en Nederlands toezicht. Vivat is goed gekapitaliseerd. Wij volgen de ontwikkelingen, maar deze hebben geen directe invloed op onze bedrijfsvoering.”

De Nederlandse toezichthouder DNB laat aan persbureau ANP weten geen uitspraken te doen over individuele instellingen. “Dit zijn nieuwe ontwikkelingen. We stellen ons op de hoogte”, is alles wat De Nederlandsche Bank hierover kwijt wilde.

Geen kapitaal onttrekken

Toenmalig minister Dijsselbloem verzekerde de Tweede Kamer afgelopen augustus dat Anbang niet zomaar kapitaal kan onttrekken aan Vivat. Bezorgde Kamerleden hadden hier vragen over gesteld. “DNB heeft  verschillende instrumenten om te interveniëren mocht de financiële positie van Vivat daartoe aanleiding geven. Een van die instrumenten is het beperken van financiële transacties (bijvoorbeeld dividendbetalingen) met de aandeelhouder indien de solvabiliteitspositie daartoe aanleiding geeft. Vivat heeft daarnaast zelf aan mijn ministerie bevestigd dat, op grond van de voorschriften die onderdeel uitmaken van de verklaring van geen bezwaar uit 2015, het aan hen niet is toegestaan leningen en garanties te verstrekken aan de aandeelhouder zonder de toestemming van DNB. Ten slotte heeft Vivat daarbij ook opgemerkt dat in de leningen die door Anbang aan Vivat zijn verstrekt is bepaald, dat die alleen met toestemming van DNB kunnen worden afgelost”, aldus Dijsselbloem.

Reageer op dit artikel