nieuws

Arnoud Boot: ‘Laat marktpartijen zelf transparantie afdwingen’

Branche 1219

Arnoud Boot: ‘Laat marktpartijen zelf transparantie afdwingen’

Moderne ICT kan er voor zorgen dat financiële markten juist minder transparant worden. Dit zegt Arnoud Boot, hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten, in reactie op risico 8 uit de AFM Agenda 2018: het risico dat werking van de kapitaalmarkten niet leidt tot de beste prijs.  De top 10-risico’s die de AFM signaleert staan centraal in de toezichtaanpak.

“In theorie zou je verwachten dat moderne ICT financiële markten transparanter en efficiënter maakt”, aldus Boot. “Maar in de praktijk kan transparantie juist minder worden. Want diezelfde ICT maakt het mogelijk om enorm veel handelsplatformen te creëren.”

Concurrentie uit de weg

Bedrijven maken volgens Boot bewust gebruik van dit mechanisme: ze creëren versnippering om zo minder transparant te zijn. “Waar die drang vandaan komt? Simpel. Elk bedrijf, in welke sector dan ook, gaat concurrentie het liefst uit de weg om betere marges te maken.”

Beschermen kwetsbare partijen

De AFM kan hier twee dingen hiertegen doen meent Boot. “Of je probeert kwetsbare partijen te beschermen door alles via regulering in de hand te houden. Of je probeert omstandigheden te creëren waardoor marktpartijen zelf transparantie afdwingen.”

Top 10-risico’s in het toezichtbeleid van de AFM:

  1. Risico dat leningen niet in het belang van de klant zijn
  2. Risico op niet-passende beleggingsproducten
  3. Risico op ongewenste gevolgen voor markten en toezicht door internationale ontwikkelingen
  4. Risico op onverantwoord gebruik van technologie en data
  5. Risico op onvoldoende verbetering kwaliteit accountantscontroles
  6. Risico op tegenvallende financiële positie na pensionering
  7. Risico op onvoldoende risicobeheersing bij vermogensbeheer
  8. Risico dat werking kapitaalmarkten niet leidt tot beste prijs
  9. Risico op onvoldoende focus op duurzaamheid
  10. Risico op gebruik van de financiële sector voor crimineel gedrag

 

 

Reageer op dit artikel