nieuws

Winterserie (20): Terugblikken en vooruitkijken met Edwin Herdink (CFD)

Branche 4637

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zat de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar 2018 kijken? am: maakte een rondje langs de velden. In deze aflevering sluit Edwin Herdink, voorzitter van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD), de serie af met zijn gedachten.

Winterserie (20): Terugblikken en vooruitkijken met Edwin Herdink (CFD)

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“Het afgelopen jaar heb ik meerdere bijzondere momenten mogen beleven. Persoonlijk waren dit; de 50e verjaardag van mijn vrouw, de overgang van mijn zoon naar zijn examenjaar, de geboorte van mijn eerste kleindochter Levine, het heugelijke nieuws dat mijn middelste dochter zwanger is van een zoon, de eerste kleinzoon in wording en tot slot het besluit van mijn jongste dochter om Mondzorg te gaan studeren in Leuven. Zakelijk gezien heeft CFD weer een memorabel jaar achter de rug. Het ledenaantal is voor het 7e jaar op rij gegroeid, de publicatie van het boek Provisie 2.0 is zeer goed ontvangen, de overname van Stichting ODIN was een mooie en goede strategische stap en de ontwikkeling en introductie van het CFD Business Blueprint was ook een hoogtepunt. En natuurlijk is er ook de grote uitdaging om met de CFD Future Days langs acht steden in Nederland op tournee te gaan, waarbij we vele honderden intermediairs persoonlijk ontmoeten. Daarnaast heeft CFD ook dit jaar met diverse artikelen op AMweb totaal meer dan 100.000 lezers getrokken en veel emoties losgemaakt in de sector. We sluiten 2017 dus met trots en dankbaarheid af.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Op persoonlijk vlak heb ik in 2017 gelukkig geen dalen gekend en hopelijk sluit ik het jaar ook zo af. De dalen zijn vooral moreel zakelijk van aard. De provisiezaak bij Allianz met de doorverkochte ANAM beleggingsportefeuille, de execution only praktijken van uitvaartverzekeraars en het ongevraagde pleidooi van de AFM en de vrijwel directe bijval van het Verbond van Verzekeraars en de Consumentenbond voor actieve beloningstransparantie bij schadeverzekeringen vond ik allemaal van een bedenkelijk niveau. Dat laatste deed me erg denken aan de wijze waarop het provisieverbod op complex door deze partijen systematisch werd gepromoot in Den Haag. Meer in het algemeen zie ik met lede ogen aan hoe de brengproducten en onafhankelijk advies steeds verder worden teruggedrongen in Nederland. Het begint ook overal zichtbaar te worden. Onderverzekering, steeds meer mensen die zich zorgen maken over hun financiën, pensioengaten, ZZP-risico’s en ga zo maar door. Dat er nog steeds partijen zijn die ontkennen dat dit in belangrijke mate voortkomt uit het provisieverbod op complex is eigenlijk ontluisterend. Wat de actieve transparantie op schade betreft hoop ik dat de nieuwe Minister van Financiën Wopke Hoekstra de rug recht houdt en de beleidslijn van de Minister van Financiën uit 2012 volgt. Die is heel duidelijk, we gaan niet iets repareren wat niet stuk is. Interessant genoeg is het motto van de nieuwe coalitie ‘vertrouwen in de toekomst’, waarbij onder meer het vertrouwen in de politiek moet worden hersteld. In 2010 startte het Verbond van Verzekeraars de campagne ‘terug naar vertrouwen’, ook om het vertrouwen te herstellen. Het bleek de opstap naar execution only en het minimaliseren van onafhankelijk advies. Ik geloof en hoop dat deze coalitie meer betekenis en inhoud zal geven aan het herstellen van vertrouwen.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Ik geloof dat 2018 het jaar van het onafhankelijke intermediair kan worden. Het jaar waarin we een kritische massa kunnen bereiken en massaal de handen ineen slaan. We zijn ondanks de crisis, robot advies, execution only, big data en artificiële intelligentie nog steeds de grootste distributieschakel in verzekeringen en financiële producten. En voor aanbieders overigens ook de meest winstgevende. Dat komt omdat wij het vertrouwen hebben van de klant. Vertrouwen dat we verdiend hebben door persoonlijke belangstelling, superieure service en echte onafhankelijkheid. Ik hoop dat we als CFD een bijdrage mogen leveren om die eigenschappen te beschermen en verder uitbouwen, waarbij we naast de klant staan. Die verdient ons vertrouwen, want het overgrote deel daarvan heeft ons de afgelopen jaren niet in de steek gelaten.
Op het persoonlijke vlak koester ik al een aantal jaren een sportieve wens, het verbeteren van mijn PR op de 7Heuvelenloop. Helaas moet ik deze al een aantal jaren doorschuiven door een te drukke agenda. Maar in 2018 hoop ik het te gaan realiseren.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“Ik wens natuurlijk al mijn collega’s een succesvol 2018 toe en hoop vooral dat zij, ondanks alle belastende en vaak onzinnige regelgeving, plezier houden in hun dagelijkse werkzaamheden en erop vertrouwen dat ze er niet alleen voorstaan. En natuurlijk wens ik ook alle stakeholders in onze sector het allerbeste toe en hoop ik dat de waarde van onafhankelijk advies meer plek krijgt in hun agenda’s.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken of aan te wakkeren?
“Zoals ik hierboven al heb aangegeven hoop ik dat 2018 het jaar wordt van het intermediair, waarin mijn collega’s zich beter gaan verenigen. Ook hoop ik op een evenwichtige uitkomst van de evaluatie van het provisieverbod en dat we als CFD meer respect kunnen verdienen/afdwingen voor onafhankelijk advies in Nederland en dat we mogen bijdragen aan de verdere professionalisering van onze vakbroeders.”

Eerdere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel